Senior nemůže nakládat s vlastním domem. Chybí mu jeden dokument o doplacení staré půjčky

Události: Senior nemůže nakládat s vlastním domem (zdroj: ČT24)

Senior se léta snaží marně o to, aby mu katastrální úřad v Pardubicích odblokoval právo nakládat s vlastním domem. Jiří Jambor si totiž před sedmačtyřiceti lety vzal u továrny, ve které pracoval, nevratnou půjčku. Tu zprostředkovala Česká státní spořitelna, jenže po letech neexistuje doklad o splacení. Ani nemůže, továrna i banka zanikly.

Jiří Jambor dostal v roce 1971 od zaměstnavatele nevratnou podnikovou půjčku na rekonstrukci domu. Výměnou za to, že v továrně bude pracovat deset let. Vyčerpal tehdy 18 400 korun.

„Já jsem splnil podmínky půjčky, odpracoval jsem deset let a skončil jsem až v roce 1989. Mám výstupní list, kde jsem nic nedlužil,“ říká senior.

Jenže při podání rutinní žádosti na katastrálním úřadu zjistil, že práva na jeho dům jsou zablokovaná. Neexistuje totiž doklad na zbylých 1600 korun. „Chybí předložení listiny o tom, že celá ta pohledávka byla uhrazena,“ potvrdila vedoucí právního odboru Katastrálního úřadu pro Pardubický kraj Barbora Bakešová.

Dům Jiřího Jambora
Zdroj: ČT24

Podle Jambora ale částku nemusel doplácet on. „Těch 1600 korun měla podle smlouvy, která je zanesená na katastru, vracet státní spořitelna,“ brání se senior. Jenže smlouva podle úřadu v tomto případě nestačí, a není tak možné nemovitost odblokovat.

A bezradný je i Jambor. Továrna, kde pracoval, je srovnaná se zemí, zanikla i spořitelna a archivy jsou skartované.

Podle právníků je to zcela ojedinělý případ. Kvůli částce 1600 korun teď majitel nemůže nakládat s nemovitostí v hodnotě 5 milionů korun. „Nezbývá než se obrátit na soud, rozhodující je v té situaci to, že on nemohl vyplacení, nebo nevyplacení té částky ovlivnit,“ doporučuje právník Jan Černý. Jenže na soudní spor a právníka nemá senior prostředky.