V čele Jablonce nad Nisou zasedl podnikatel Milan Kroupa. Jeho firma vede s městem spor

Novým primátorem Jablonce nad Nisou je Milan Kroupa z ANO. Hlasovalo pro něj 19 ze 30 zastupitelů. Druhému největšímu městu v Libereckém kraji bude příští čtyři roky vládnout koalice, na níž se ANO dohodlo s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec, Michael Vraný.

Město povede devítičlenná rada se třemi náměstky. Na rozdíl od předcházejícího období přibyl post uvolněného radního pro územní a strategické plánování a zapojení veřejnosti do přípravy projektů. Ročně to podle odhadů bude stát město navíc kolem půl milionu korun.

Koalice také prosadila veřejné hlasování, v minulosti byla vždy volba rady tajná. 

  • Narodil se  13. ledna 1974 v Jablonci. Od roku 2010 je ženatý.
  • Absolvoval bakalářské studium na ekonomické fakultě Technické univerzity v Liberci (1995).
  • Působil jako podnikatel v oblasti telekomunikací, je majitelem ve společnosti Grepa Networks. Působí také ve společnostech Rezidence Máca a Rezidence Sedmikráskov.
  • Jeho firma Grepa Networks zajišťuje od roku 2010 přenos dat jabloneckého městského kamerového systému, v současnosti je ale s městem ve sporu kvůli výši platby za služby od roku 2016. Minulé vedení magistrátu nesouhlasilo s požadovanou částkou 1,8  milionu korun, která je podle Aktuálně.cz výrazně vyšší než v předchozích letech, spor měl podle rozhodnutí rady vyřešit primátor. Ten končící, Petr Beitl z ODS, to ale nestihl, a úkol by tak nyní měl připadnout na Kroupu, ten už řekl, že jej nejspíš předá jinému radnímu. Jeho firma se pak nezúčastní tendru na nového dodavatele datových služeb.
  • Pro deník Právo uvedl, že do politiky jít nechtěl: „Oslovili mě kolegové, abych nápady a podněty zhmotnil. Po delším váhání jsem se rozhodl, že bych měl Jablonci také něco dát.“ Absenci politických zkušeností pokládá za výhodu, neboť není zatížen vazbami ani vžitými schématy z minulosti, a může proto vnést do komunální politiky nový pohled.
  • S hnutím ANO Kroupa spolupracuje od roku 2013, do zastupitelstva Jablonce kandidoval neúspěšně už před čtyřmi lety, tehdy ještě jako nestraník. Na podzim 2016, kdy už byl členem ANO, se ucházel o mandát krajského zastupitele, skončil jako první náhradník.

Náměstkem pro rozvoj města zvolili zastupitelé architekta Jakuba Chuchlíka (Piráti). Náměstkem pro ekonomiku a majetek je ekonom Štěpán Matek (Společně pro Jablonec) a náměstkem pro oblast humanitní, do níž spadá školství, kultura a sociální věci, je pedagog David Mánek (ANO). Uvolněným radním pro územní a strategické plánování se stal Petr Klápště (Společně pro Jablonec).

Radními zvolili zastupitelé Jana Poláka (Piráti), Stanislava Říhu (ANO), Jarmilu Valešovou (Piráti) a Jana Zemana (ANO).

Koalice má 17 mandátů ze 30 v zastupitelstvu. ODS, která minulé volební období statutárnímu městu vládla, skončila v opozici, přestože volby vyhrála.

Primátor se chce soustředit na zahájené projekty

Za hlavní úkol pro příští období považuje nový primátor Kroupa udržení zahájených projektů. „Musíme dokončit protažení tramvajového kolejiště v Jablonci, musíme dostavět dopravní terminál, máme tady řadu dalších projektů, které jsou nastavené a jsou prioritní a těm se teď věnujeme,“ řekl Kroupa. 

Náročné bude podle něj zejména prodloužení tramvajové trati z Liberce do centra Jablonce, kde se bude souběžně dělat i splašková kanalizace. „Budeme uzavírat ulici Budovatelů, což je hlavní dopravní tepna Jablonce, bude to velký úkol pro odbor rozvoje i městskou policii a bude to bohužel trvat velmi dlouho,“ dodal nový primátor.

Dosavadní primátor se do zastupitelstva nedostal

Končící primátor Petr Beitl z ODS, který je zároveň poslancem, zastupitelstvo po osmi letech opouští. V komunálních volbách byl na posledním místě kandidátky a přestože dostal 2956 preferenčních hlasů, do zastupitelstva ho to neposunulo. 

V Jablonci vybírali voliči v komunálních volbách z 12 kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo sedm. Pro ODS hlasovalo 22,33 procenta voličů a získala osm mandátů, přesto se jí nepodařilo sestavit koalici. Druhé ANO získalo o mandát méně. Třetí Piráti mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD.