Začala oprava břeclavského zámku. Věž je v havarijním stavu

Opravou jižní věže začne letos dlouho plánovaná rekonstrukce břeclavského zámku. Předcházel jí archeologický výzkum, který v základech památky objevil tisíc let staré kostry nebo stejně starou hradbu. Kvůli velké finanční náročnosti rozdělilo město opravy do několika etap. Rekonstrukce věže má být hotová v listopadu.

Práce na břeclavském zámku začínají mapováním složení jednotlivých vrstev omítky na věži. Potom se dělníci pustí do samotné rekonstrukce první části památky. Kromě jižní věže by letos mělo projít opravou i jižní křídlo zámku, kde vznikne sociální zázemí pro obsluhu i návštěvníky vyhlídkové věže, malý sál a také místo pro turistické a informační centrum.

„Rekonstrukcí jižní věže jsme zahájili tolik potřebné opravy zámku. Těm předcházel archeologický průzkum, který ukázal bohatou historii místa,“ uvedl starosta Břeclavi Svatopluk Pěček (ANO).

Odborníci našli ve sklepeních například tisíc let starou hradbu, pod kterou mohou být pozůstatky ještě staršího osídlení, v základech zámku objevili také troje lidské ostatky. Mrtví zřejmě zahynuli násilnou smrtí, jednou z prověřovaných hypotéz je i to, že mohlo jít o oběti nějakého rituálu. Stáří ostatků bylo asi tisíc let.

Opravovat se bude po částech

Břeclavská radnice má na částečnou rekonstrukci vyčleněno 11 milionů korun. Půl milionem přispěje na opravu jak Jihomoravský kraj, tak ministerstvo kultury. Projekt na opravu zámku má město zpracovaný už od roku 2009, podle něj by ale náklady přesáhly 200 milionů korun. Proto rekonstrukci rozdělilo do několika etap, na jednotlivé práce se Břeclav pokouší získávat dotace.

„Na konci března podáme žádost o dotaci na další revitalizaci zámku do norských fondů, do konce dubna požádáme o dotace ministerstvo pro místní rozvoj,“ uvedl Pěček. 

Jen oprava věže břeclavského zámku vyjde asi na 5,8 milionu korun
Zdroj: Václav Šálek/ČTK

Na místě dnešního zámku stál kdysi hraniční hrad vybudovaný knížetem Břetislavem I., od něhož panství dostalo své jméno. Břetislav I. se narodil po roce 1000 a zemřel v roce 1055.

Později přemyslovský hrad i Novou a Starou Břeclav získali Žerotínové, kteří zeměpanský hrad v první polovině 16. století přestavěli na honosný zámek. Lichtenštejnové pak dali zámku romantickou podobu umělé zříceniny. V posledních letech je budova ve špatném stavu.