Nádor ve střevech rozpoznají z krve. Nová metoda brněnských vědců uspíší odhalení nemoci

Metodu, která umožní z krve pacienta rozpoznat nádory tlustého střeva a konečníku, vyvinuli vědci z brněnského CEITECu. Lékařům pomůže s plánováním léčby a také s včasnou diagnostikou nemoci. Rakovinou tohoto typu ročně v republice onemocní na osm tisíc pacientů a pacientek. Zhruba polovina na nemoc zemře.

Nádor tlustého střeva a konečníku v současnosti odhalují lékaři pomocí testu na skryté krvácení ve stolici a následným kolonoskopickým vyšetřením. Právě až kolonoskopie pomohla odhalit příčinu silných bolestí břicha i Karle Kudýnové.

Nádor v tlustém střevu jí nejprve lékaři odoperovali. Teď dochází na takzvanou zajišťovací léčbu – chemoterapii, která má zničit všechny rakovinotvorné buňky v těle. Lékaři ale v současnosti nedokáží s jistotou určit, jestli je v těle opravdu má.

„Pokud bychom měli metodu, která prokáže, že nádorové buňky v těle jsou nebo nejsou, tak podle toho bychom mohli rozhodnout, kterému pacientovi zajišťovací léčbu dáme,“ řekl onkolog Jiří Tomášek. Právě to má umožnit nová metoda. Vyvinul ji tým Ondřeje Slabého z brněnského CEITECu Masarykovy univerzity.

Test měří hladinu látky, kterou nádorové buňky používají ke komunikaci

Jejím základním principem je sledování hladin několika takzvaných cirkulujících mikroRNA, které se do krve dostávají z nádorové tkáně. Některé mikroRNA jsou využívány buňkami včetně nádorových pro vzájemnou komunikaci, proto se mohou dostat do krevního oběhu a na základě jejich hladin je pak možné zjistit přítomnost, ale také vybrané vlastnosti nádorové choroby.

Aby vědci nalezli ty, které souvisí s rakovinou tlustého střeva a konečníku, porovnali hladiny látky u stovek pacientů a stovek zdravých lidí. Lékaři díky metodě mohou sledovat také úspěšnost léčby a případně to, zda se nádor nevrací.

Metoda dokáže nemoc odhalit včas a předpovědět její vývoj

„Naše metoda umí také poměrně citlivě předpovědět naději přežití pacienta v horizontu tří let, a to v kterémkoli klinickém stadiu nemoci. To je důležité pro plánování léčby, například pro rozhodnutí, zda pacient podstoupí jen chirurgický zákrok, nebo bude potřebovat i chemoterapii,“ uvedl Slabý.

Test umožní ze vzorku krve také včasnou diagnostiku tohoto typu rakoviny, a to u 90 procent pacientů. Současné testy to zvládnou v 60 procentech případů. V praxi by lékaři měli začít novou metodu využívat do dvou let.

Výzkumná skupina uzavřela se společností BioVendor nejprve rámcovou smlouvu o spolupráci, po ověření výsledku studií následovala licenční smlouva. „Potřebujeme dokončit klinickou studii a prokázat nebo ověřit výsledky, které jsou z výzkumného prostředí,“ uvedl šéf BioVendoru Michal Kostka.