Někdejší chemickou továrnu zkoumají brněnští archeologové. K výrobě v ní používali i krev z jatek

Archeologové v brněnské ulici Dornych zkoumají pozůstatky chemické továrny firmy Hochstetter a Schickardt. Z továrny pod pozdější zástavbou zůstalo zachované nejnižší podlaží, díky němu odborníci zjistí, kde přesně továrna stála a jaká byla orientace budovy.

„Chemická továrna na tomto místě fungovala od roku 1843 přibližně 100 let, zničena byla v průběhu druhé světové války. Nejprve vyráběla ferrokyanid draselný, k čemuž se využívala jako surovina krev dodávaná z jatek, později přibyly další chemikálie, plyny i barviva, například tiskařská barva, ale i vodní sklo a bramborový škrob,“ uvedl Antal.

Archeologům se podařilo odkrýt zázemí výroby s vyhřívacími kanálky, topeniště, kotelny, sklepy, studnu, podlahy a další součásti provozu. Zvenčí stavby pak našli cihlové i kamenné dlažby, kanalizační kanálky a šachty nebo zbytek komínu.

Využití dronů

U některých cihlových částí není zcela zřejmé, k čemu sloužily, díky odkrytí a očištění celé plochy a snímkům z dronu ale archeologové získají přesnější představu o tom, jak byla továrna umístěna. Nová zástavba ve 20. století totiž vyrůstala na zahrnutých pozůstatcích staré továrny a její tvar nekopírovala.

Na místě někdejší chemické továrny na břehu říčky Ponávky budou vybudovány dva výškové domy s nájemními byty pro mladé. Projekt Domeq II a III v těsném sousedství CTBusiness Parku staví developerská společnost CTP.