Plány pro pavilon D na brněnském výstavišti změnily obrysy. Architekti ustoupili památkářům

Společnost Veletrhy Brno se chystá na stavbu nového pavilonu D. Po dvou letech dohadů s památkáři – původní návrh měl památku příliš zastiňovat – nakonec architekti upravili návrh stavby, která v areálu výstaviště vyroste vedle cenného pavilonu C. Kromě ní by v areálu měla vzniknout i multifunkční hala.

Nová stavba má stát v západním křídle areálu v blízkosti více než šedesát let starého pavilonu C s prosklenými stěnami. Po protestech památkářů původní návrh architekti upravili, vymysleli třeba propojení obou budov pomocí dvoupatrové chodby.

„Památkářům se líbilo i to, jak jsme stěny přiléhající k pavilonu C zkosili, aby zůstal dobrý výhled na památkově chráněný pavilon C, který pochází z roku 1958,“ popsal architekt Jaroslav Dokoupil. Zcela hotový ale návrh stále ještě není.

„Dokumentaci dokončíme v horizontu několika týdnů. V srpnu, září by mělo být společné povolení, to se prakticky rovná stavebnímu povolení,“ řekl Dokoupil.

I termín začátku stavby je nejasný. Vedení veletrhů se nelíbí projektanty navrhovaná cena, ta stanovený rozpočet 450 milionů převyšuje. Další velkou plánovanou akcí je projekt multifunkční městské haly, která by měla vzniknout v západní části výstaviště. Budovat se navíc bude i parkovací dům, lávka na Riviéru a nové dopravní napojení. Vedení areálu proto řeší i to, aby se z výstaviště nestalo staveniště. Stavět vše naráz možné nebude.

Výstaviště se pomalu zbavuje dluhů

V minulosti už na brněnském výstavišti budova označená jako pavilon D byla, v současnosti ale slouží vědeckému Vida! centru. Naposledy se v areálu ve velkém stavělo při budování pavilonu P. Vznikl těsně před finanční krizí a pro veletržní společnost tak zpočátku znamenal hlavně velké zadlužení. V roce 2009 a 2010 byla firma ve ztrátě a musela některé veletrhy rušit.

Od té doby se Veletrhy Brno zbavily bankovního úvěru a dostaly půjčku od Tepláren Brno díky členství v koncernu městských firem. Za minulý rok dosáhly provozního obratu přes miliardu korun, při započtení tržeb z prodeje podílu v hotelu Holiday Inn a dalších obchodních transakcí činil obrat 1,44 miliardy korun. Generální ředitel Jiří Kuliš předpokládá, že definitivně se firma zadlužení zbaví za dva roky.