Český vědecký tým představil unikátní snímek sluneční koróny. Je sestavený ze 129 fotografií

Tým Miloslava Druckmüllera zachytil sluneční korónu (zdroj: ČT24)

Nejzdařilejší snímek sluneční koróny ve středu představil tým Miloslava Druckmüllera z brněnského Vysokého učení technického (VUT), který se v létě vypravil do Jižní Ameriky.  V pořadí jedenáctou expedici za úplným zatměním Slunce považuje Druckmüller za nejúspěšnější v historii, a to jak díky novým přístrojům a počítačovým systémům, ale i dobrému počasí.

Úplné zatmění Slunce nad Jižní Amerikou letos v červenci trvalo jen necelé dvě a půl minuty. Přesto se brněnské výpravě podařilo vytvořit sérii zdařilých snímků, ze kterých Miloslav Druckmüller vytvořil jedinečný obraz sluneční koróny.

„Ono by se na první pohled mohlo zdát, že když je koróna takové svítící nic, tak že na ní moc nezáleží, že všechno podstatné se děje v té svítící kouli, kterou vidíme každý den. Ale to vůbec není pravda. Děje, které mohou ovlivňovat to, co se děje na Zemi, se odehrávají právě v koróně,“ popsal člen expedice Miloslav Druckmüller z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Mimo zatmění Slunce je ale koróna skoro nepozorovatelná, a proto je i podle něj jeho nejzáhadnější částí. Snímek samotný i letošní už jedenáctou expedici považuje Druckmüller za nejzdařilejší. Předcházela jí ale pečlivá příprava a nové technické vybavení. „Pomocí 3D tisku jsme mohli vytvořit uchycení objektivů, které umožňuje jejich lepší seřízení,“ přiblížil další člen expedice, matematik Pavel Štarha z Fakulty strojního inženýrství VUT.

Možnou překážkou byla přeprava věcí z Brna do Jižní Ameriky. Tým musel převézt téměř dvě tuny vybavení, včetně teleskopu s ohniskovou vzdáleností 2,35 metru. Díky němu mohl Druckmüller pořídit snímky, které prý zatím nikdo jiný na světě nemá.

Korónu vědci pozorovali prostřednictvím iontů

„Ve sluneční koróně září ionty některých prvků, třeba železa, argonu. A protože můžeme zjistit rozložení těch iontů, jsme schopni zjistit, jaké jsou tam podmínky, třeba teplota. To ani kosmické sondy nejsou schopny udělat,“ popisuje Druckmüller. Už dříve vyvinul algoritmus, na jehož základě lze z pořízených snímků matematickou metodou sestavit obrazy koróny.

Výjimečná byla letošní výprava také tím, že pořídila dva terabajty dat. Druckmüller použil pro výsledný obraz zachycující sluneční korónu celkem 129 snímků.

Už teď se vědci chystají na další expedici, příští úplné zatmění Slunce bude opět viditelné z Jižní Ameriky. V Evropě bude za sedm let ve Španělsku a Česká republika se dočká až 7. října roku 2135.