Kolaps na D1. Dálnici u Brna zablokovaly nehody v obou směrech

Nehody zablokovaly D1 v obou směrech (zdroj: ČT24)

Dálnici D1 u Brna v úterý na celé dopoledne v obou směrech uzavřely nehody několika kamionů. Kolony dosahovaly délky přes 11 kilometrů. Ráno se na 173. kilometru ve směru na Prahu převrátil kamion, kolem čtvrté hodiny odpoledne se začalo jezdit jedním pruhem a po devatenácté hodině bylo místo zcela zprůjezdněné. Na dálnici se dopoledne srazily ještě na 190. kilometru ve směru na Brno tři nákladní vozy, policisté obnovili provoz po dvou hodinách.

První nehoda se stala před osmou ranní, ve směru na Prahu se na dálnici převrátil kamion s nákladem vonných svíček, a tah tak uzavřel. Podle chorvatského řidiče nákladnímu autu praskla pneumatika. „Nehoda se obešla bez zranění, ale z převráceného kamionu unikla nafta. Hasiči únik zasypali sorbentem a zbylou naftu přečerpali,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Hasiči museli naftu přečerpávat přes dvě hodiny.

Kolem druhé hodiny odpoledne kolona podle dálničních informačních tabulí dosahovala kolem pěti kilometrů. Dopravní web odhadoval plné zprovoznění dálnice kolem sedmnácté hodiny. 

Dálnice se uzavřela i v druhém směru

Na 190. kilometru ve směru na Brno se navíc kolem deváté srazila tři osobní auta a čtyři kamiony. Poslední volný sjezd je také na Ostrovačice. Kolona měřila také asi deset kilometrů, znamenala asi hodinové zdržení. Místo bylo už od 11 hodin průjezdné jedním pruhem, o čtvrt hodiny později nehodu policisté odstranili úplně.

„Policejní hlídky usměrňují provoz na objízdných trasách. Komunikace však kapacitně nemohou stačit. Dbejte prosím aktuálních pokynů policistů a celé oblasti se pokud možno vyhněte,“ uvedl mluvčí policie Pavel Šváb.

Provoz ve směru na Prahu navíc ještě před polednem zkomplikovala i nehoda dvou kamionů na 188. kilometru, která přes hodinu blokovala pravý jízdní pruh.

Zdržení nabíraly i některé krajské autobusové linky, podle integrovaného dopravního systému šlo například o linky 401, 402, 410 a 153. Zpoždění se podle webu pohybovalo v rozmezí deset až 25 minut.