Zbavit se miliardového dluhu. Nový šéf svatoanenské nemocnice v Brně hledá pomoc finančního partnera

Plán restrukturalizace Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně předložil nový ředitel Vlastimil Vajdák ministerstvu zdravotnictví. Zařízení má podle něj závazky po splatnosti ve výši 1,2 miliardy korun, podle plánu by se ale nemocnice měla postupně dostat z dluhů. Počítá s pomocí bankovního finančního partnera, díky kterému by nemocnice dluhy uhradila. Mohla by tak ročně ušetřit na penále a úrocích a snížením cen až 100 milionů korun. Vajdák chce také snížit náklady na provoz a jednat s pojišťovnami o zvýšení úhrad.

Vlastimil Vajdák se stal ředitelem v srpnu. O případné pomoci při zaplacení dluhů bude jednat i s ministerstvem, finanční pomoc ze strany státu ale považuje za málo pravděpodobnou. Proto v plánu restrukturalizace počítá s finančním partnerem.

„S partnerem zvažujeme dvě možnosti. Buď je to předfinancování pohledávek za pojišťovnami nebo odprodej závazků za dodavateli bance a následné splácení,“ nastínil Vajdák. Úroky bance podle něj vychází lépe, než když by nemocnice musela hradit úroky a penále věřitelům za pozdní úhradu. Podle ředitele mají tři banky zájem nemocnici financovat.

Instituce proto bude čekat, až ministerstvo plán schválí. „Odpověď chceme na začátku října, abychom plán začali realizovat do konce roku. Do nového roku bychom vstupovali s čistým štítem,“ uvedl Vajdák.

Méně peněz do provozu, více od pojišťoven a platit včas

Nemocnice mívala každý rok ztrátu kolem 200 milionů korun, postupně se tak nakumuloval dluh. Vajdák chce z každoroční ztráty vyjít pomocí kombinace tří opatření. „Při placení včas se sníží náklady a nebudou tam penále a úroky z prodlení,“ nastínil první z nich. Úspora na penále, úrocích a snížení vstupních cen by mohla přinést 80 až 100 milionů korun ročně.

Druhý krok je optimalizace provozu, aby nemocnice fungovala za nižší náklady. Třetí je jednání s pojišťovnami, které by měly platit nemocnici víc peněz za výkony. „Zvažujeme, že se připojíme k jedné nejmenované nemocnici, která vyčíslila rozdíl, který jim pojišťovna hradí oproti průměrným nákladům. Chce to po ní dohradit, a pokud jí pojišťovna nevyhoví, nemocnice je připravená to dál eskalovat,“ řekl bez podrobností Vajdák.

Další možností ke zlepšení finanční situace je podle něj hledání nových zdrojů financování, třeba nasmlouváním nových metod. Vajdákovi v nemocnici chybí třeba lůžka léčebny dluhodobě nemocných. Pacienti, kteří by je měli využívat, jsou často na akutních lůžkách, jež pak chybí akutním pacientům. Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má kolem tří tisíc zaměstnanců. Loni byl obrat nemocnice přes čtyři miliardy korun.

Po příchodu nového ředitele nastaly i personální změny ve vedení. „Domluvili jsme se na odchodu ekonomické náměstkyně. Byl také odvolán obchodní náměstek. Ekonomická situace není dobrá a změnami chceme docílit, aby se pracovalo na zlepšení,“ poznamenal Vajdák.

U pozice obchodního náměstka je vypsané výběrové řízení. Ekonomickou náměstkyní bude od října ekonomická ředitelka Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně (FNUSA ICRC) Pavla Seilerová, která bude zastávat obě pozice. Podle Vajdáka to přinese výhodu v tom, že Seilerová prostředí zná, a proto bude moct účelně využívat finanční prostředky.