Prázdniny přinášejí víc práce vodním záchranářům. Na Dalešické přehradě mají nové zázemí

Vodní záchranáři stráží přehrady (zdroj: ČT24)

Během prvních letních dní utonuli na jihu Moravy dva lidé. K jednomu neštěstí došlo u Vranovské přehrady, kde vodní záchranáři stále čekají na stavbu své základny. Naopak nového zázemí se po 30 letech dočkali ti u Dalešické přehrady. Sloužit tam budou nepřetržitě opět celé léto.

Pláž u Vranovské přehrady v úterý zaplnili lidé. Jen 50 metrů od břehu ale pobyt ve vodě skončil pro jednoho plavce před pěti dny tragicky. U pátrání po muži, nad kterým se zavřela hladina, byl i policista Petr Lehocký. „Patnáct až dvacet lidí ho tady hledalo kousek od pláže v místech, kde se měl potopit. Přivolaní policejní potápěči nakonec tělo utonulé osoby vylovili těsně před půlnocí. Příčina nebyla dosud zjištěna, pravděpodobně nějaké zdravotní indispozice,“ popsal.

Záchranáři stihnou na místo dojet z nejbližší výjezdové stanice za osm minut. Člun mají zase jenom policisté. Specializovaná vodní záchranka, která by podobný zásah mohla urychlit, stále chybí. Do budoucna by se to ale mělo změnit. Stavba patřící Policii České republiky nedaleko hráze Vranovské přehrady by se totiž měla přestavět právě na základnu vodní záchranky.

 „Doufám, že příštím rokem už to všechno bude finálně převedeno. Hejtman (Bohumil) Šimek přislíbil finance na výstavbu základy,“ uvedl místopředseda Vodní záchranné služby ČČK Brno Daniel Bartošek.

Naopak u Dalešické přehrady na hranicích Jihomoravského kraje a Vysočiny otevřeli vodní záchranáři v pondělí úplně novou stanici. Nahradila dřívější provizorní zázemí.

Vodní záchranná služba Českého červeného kříže
Zdroj: Vodní záchranná služba ČČK

Vodní záchranáři dohlížejí i na lodě

„Plavcům pomáháme proto, že jsou vyčerpaní. My si jich všimneme při pravidelné kontrolní obhlídce, pomůžeme jim se dostat do bezpečí. Poučíme je o tom, že by měli plavat s nějakou pomůckou, aby byli dobře vidět,“ vysvětlil Vojtěch Šalbaba z Vodní záchranné služby Třebíč. Pomáhají ale také posádkám jiných lodí, při odstranění překážek, nebo když dojde palivo.

„Náš člun jezdí zhruba kolem padesáti kilometrů v hodině a na oba dva konce přehrady se dostaneme do dvaceti minut,“ dodal Šalbaba. Z nové základny se skladem, ošetřovnou i zázemím pro bydlení budou znovu vyjíždět celé léto. Ošetřovat budou navíc i obyvatele kempu, od pondělí to bylo potřeba už šestkrát.