Dva muže spojené s varnou drog v Kyjově poslal soud do vazby

Okresní soud v Hodoníně poslal v sobotu do vazby dva muže z celkem pěti lidí, které policie viní z nedovolené výroby drog v Kyjově na Hodonínsku. Zbylí tři lidé jsou stíháni na svobodě. Policisté v Kyjově zasahovali ve středu a ve čtvrtek. Přijet musel i pyrotechnik, v objektu byly kromě nebezpečných látek i látky potenciálně výbušné.

„Podali jsme návrh na vzetí do vazby na dvě osoby z těch pěti, kteří jsou obviněni. Návrh okresní soud akceptoval a oba muži byli vzati do vazby,“ řekl mluvčí Krajského státního zastupitelství Hynek Olma.

Muži skončili ve vazbě kvůli obavám z toho, že by mohli ovlivňovat svědky. Jedním z dvojice je majitel domu, kde se drogy vařily. V jeho případě se přidala i obava z útěku a z toho, že by v trestné činnosti pokračoval.

„Bude probíhat standardní vyšetřování, které bude urychleno vazbou obviněných. Stěžejní částí bude posuzování všech těch věcí, které byly zajištěny při všech prohlídkách znalci,“ uvedl státní zástupce Milan Richter.

Policie pětici viní z nedovolené výroby a nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. V případě uznání viny u soudu jim za to hrozí až desetiletý trest.

V objektech na třídě Komenského policisté našli několik set kilogramů chemikálií potřebných k výrobě pervitinu, ale také i třaskavé, potenciálně výbušné látky, vyžádali si proto příjezd pyrotechnické služby. Třaskaviny v pátek pyrotechnici zlikvidovali na louce za městem. Další látky na místě ale byly nebezpečné, proto na místo policie přivolala i hasiče a firmu specializovanou pro nakládání s nebezpečnými odpady.

„Všechny nebezpečné látky byly odvezeny, bude se teď ale zjišťovat, zda to prostředí není kontaminované,“ uvedla už dříve mluvčí Národní protidrogové centrály Barbora Kudláčková. Doplnila, že v této souvislosti na místě byla i Česká inspekce životního prostředí.

Likvidace nebezpečných látek bude stát miliony korun

I kvůli možné kontaminaci prostředí nebezpečnými látkami v pátek zasedala bezpečnostní rada města. „V rámci rady jsme byli informováni, co se v uplynulých zhruba třiceti hodinách dělo, jaká jsou potenciální rizika. Řešily se kroky do budoucna v souvislosti s tím, že by teoreticky mohlo dojít k dekontaminaci prostředí. Zda ke kontaminaci vůbec došlo, potvrzené nemáme,“ uvedl už dříve mluvčí radnice Filip Zdražil.

Doplnil, že nebezpečné látky byly odvezeny, v místě ale zůstaly další látky, které sice nejsou životu nebezpečné ani zdraví ohrožující, ale také je bude třeba zlikvidovat. Jejich likvidace si podle předběžných informací vyžádá miliony korun.

Národní protidrogová centrála připravovala zátah v Kyjově více než rok.