Po provizorním bydlení a léčebně sklad. Na Červený kopec stěhuje hospic své vybavení

Hospic do areálu bývalé LDN stěhuje zázemí (zdroj: ČT24)

Část bývalé léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) na Červeném kopci v Brně má nové využití. Sloužit bude dočasně jako sklad a zázemí pro pracovníky nedalekého Hospice svaté Alžběty. Prostory dostal hospic k pronájmu od města, sloužit mu budou do doby, než zrekonstruuje své vlastní. Na Červeném kopci by měl v budoucnu vzniknout zdravotní komplex.

Nábytek, kompenzační pomůcky a další vybavení začali ve středu pracovníci hospice převážet do areálu na Červeném kopci. Možnost přestěhování do areálu v blízkosti brněnského Výstaviště teď víc než vítají, na jaře je totiž čeká rekonstrukce a vybavení by jinak neměli kde uskladnit. Prostory dostal hospic od města k pronájmu za symbolickou korunu.

„Stěhujeme celou část, které říkáme severní křídlo, kde vznikne pobytová odlehčovací služba, dalších 22 lůžek, která budou sloužit pro lidi s chronickým a onkologickým onemocněním,“ vysvětlil ředitel Hospice svaté Alžběty Karel Kosina. Oprava vyjde na 70 milionů korun, polovinu zaplatí evropské fondy, zbytek chce hospic čerpat z dalších dotačních programů.

Budovu má hospic pronajatou zatím na 12 měsíců. S celým areálem má ale město do budoucna jiné plány, postavit tu chce sociálně-zdravotnický komplex. „Je navržený pro 200 lidí. Ideálem by mělo být, aby v jednom komplexu byli jak sociální pracovníci, tak i zdravotní sestry a lékař,“ popsal náměstek brněnské primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL).

Se stavbou za téměř 300 milionů korun chce město začít ideálně v roce 2021. Tomu by měla předcházet demolice všech stávajících budov, s výjimkou jedné.

Vizualizace sociálně-zdravotního komplexu na Červeném kopci
Zdroj: KAM Brno

Léčebna dlouhodobě nemocných na Červeném kopci skončila kvůli nevyhovujícím podmínkám. Z chátrající budovy se proto klienti přesunuli do Nemocnice Milosrdných bratří. Prázdný areál sloužil přes loňské léto i jako provizorní bydlení pro osm rodin ze zrušené ubytovny Šámalova. Někteří obyvatelé v sousedství nesli tento krok s nevolí a sepsali proti němu petici. Obávali se zejména nepořádku a hluku.

Město proto reagovalo zvýšením hlídek městských strážníků, denní přítomností asistentů prevence kriminality a intenzivní sociální prací s nově přistěhovalými rodinami. Ty v areálu zůstaly zhruba čtyři měsíce, do té doby jim pracovníci města zajistili bydlení v městských bytech.