Kvůli nehodě na školním výletě skončil na vozíku. Škola mu musí zaplatit odškodné

Krajský soud uložil škole pokutu za nehodu, která žáka upoutala na invalidní vozík (zdroj: ČT24)

Krajský soud v Brně dnes pravomocně zamítl odvolání v případu chlapce, na kterého před lety spadl v Rousínově na Vyškovsku na neoficiální exkurzi na židovském hřbitově náhrobní kámen. Tamní základní škola tak má mladíkovi zaplatit jako náhradu za celoživotní újmu 8,8 milionu korun, které mu už dříve přiřkl vyškovský soud. Proti tomuto rozsudku se škola odvolala.

Neštěstí se stalo v roce 2011, kdy učitel školy vzal třídu místo hodiny dějepisu na židovský hřbitov. Ten není volně přístupný a žáci se tam dostali přes přerušený plot. Na tehdy třináctiletého chlapce se na hřbitově zřítil několik set kilogramů těžký náhrobek, který skopl jeho spolužák.

Přežil jen díky rychlému zásahu lékařů. Nyní dvacetiletý muž je od té doby odkázán na invalidní vozík. Předseda soudního senátu Jaroslav Burian v odůvodnění uvedl, že odvolací soud se ztotožnil s výrokem první instance.

Utrpěl psychickou újmu, je třeba zohlednit i jeho ztížené společenské uplatnění. Až nyní si navíc začíná uvědomovat, co pro něj ta událost znamená, že nepovede řádný partnerský vztah a nebude žít běžným manželským životem.
Jaroslav Burian
předseda soudního senátu

Ředitel školy Jiří Kyjovský po jednání uvedl, že jde o verdikt nezávislého odvolacího soudu.  „Já bych to pojmenoval jako nešťastnou náhodu, ten poškozený chlapec to vidí jinak, potřebuje prostředky, tam se není na koho jiného obrátit. Zřizovatel poskytne škole částku, která přijde ve vyhotoveném rozsudku a škola ji pošle na účet,“ řekl.

Matka a otec poškozeného už dříve vysoudili po milionu korun, přes milion korun vyplatila poškozenému i pojišťovna. Soud už také v předchozích letech označil za viníka neštěstí školu. Škola ale vlastní peníze nemá, odškodné, o kterém soud jednal, bude muset jít z rozpočtu města, jakožto jejího zřizovatele. Kde město peníze vezme, bude rozhodovat ve středu.

„Se zřizovatelem tohle projednáváme po celou dobu trvání soudu, takže na tuto situaci jsme svým způsobem připraveni,“ sdělil ředitel. Doplnil, že nepředpokládá, že proti rozhodnutí odvolacího soudu podá škola dovolání k Nejvyššímu soudu.

Případy odškodnění žáků
Zdroj: ČT24

Učiteli, který je nyní v důchodu, v roce 2012 uložil vyškovský okresní soud trestním příkazem za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti trest odnětí svobody na 12 měsíců s podmínečným odkladem na 15 měsíců. Rodina jeho samotného z ničeho neobviňuje.

Případ z Rousínova není jediný. V roce 2015 musela pojišťovna učiliště v Oselcích na Plzeňsku vyplatit studentovi necelých 5 milionů korun za to, že se při praktické výuce popálil. Před 11 lety pak soud uložil základní škole v Cizkrajově na Jindřichohradecku vyplatit rodině žáka, který se během školního výletu málem utopil, 15 milionů korun. Místní škola pak musela skončit.