Miliardové projekty na jižní Moravě stagnují. Překladiště v Hodoníně i lázně v Pasohlávkách čekají na investice

Velké projekty za miliardy korun na jižní Moravě stagnují (zdroj: ČT24)

O ambiciózních projektech za miliardy korun se na jižní Moravě bez reálného posunu mluví roky. První zmínka o možném zbudování překladiště v Hodoníně za 27 a půl miliardy korun se objevila v roce 2015, o lázních na břehu Novomlýnských nádrží u Pasohlávek se uvažuje ještě déle. Posun pro překladiště by ale mohly přinést evropské dotace, do začátku října se také mohou hlásit zájemci o stavbu lázní.

Dotaci 800 milionů korun nabízí od pátku ministerstvo dopravy na výstavbu i opravu překladišť kombinované dopravy. Společný záměr na výstavbu takzvaného multimodálního logistického centra podepsala hodonínská radnice s investorem už v roce 2015. Od té doby zůstává zatím vše jen na papíře.

V části řeky Moravy měly už příští rok jezdit lodě se zbožím z Číny. Alespoň podle původního optimistického plánu investora, společnosti DOE Europe SE, mělo na řece vzniknout překladiště podobné tomu v holandském Rotterdamu. Výstavba kontejnerového překladiště v hodonínské oblasti Nesyt ale ještě ani nezačala.

„Pro Hodonín by to bylo určité plus, ale samozřejmě je to záležitost výkupu pozemků nebo směny pozemků, má to spoustu problémů,“ řekl starosta Hodonína Milan Lúčka (nestr.). Mezi problémy patří třeba jedna z podmínek města, výstavba obchvatu.

„Překladiště tak, jak se plánuje, předpokládá, že by v něm mohlo pracovat až 3 tisíce lidí a vzhledem k tomu, že se jedná o velké logistické centrum, tak není možné, aby automobily jezdily přes město,“ uvedl mluvčí města Josef Horníček. Ředitelství silnic a dálnic ale v přípravě obchvatu nepokračuje, i přestože má vykoupené pozemky.

Nedostatek vody by měl vyřešit kanál Dunaj–Odra–Labe

Dalším problémem je nedostatek vody. V současné době má Morava, tedy řeka, kudy mají plout lodě s mnohatunovým nákladem, zhruba půl metru. Alespoň v místě, kde se má překladiště na řeku napojovat. Projekt investora přitom počítá s hloubkou necelé tři metry.

„Znamená to dostavět tři jezy, které zadrží tu vodu v krajině. Jsme schopni dotovat vodu do oblasti Hodonína, a to buď čerpáním vody z Dunaje, nebo zachycením vody z Dyje,“ prohlásil člen představenstva DOE Europe SE Jan Vlček. To by ale musel další ambiciózní projekt, vodní koridor Dunaj–Odra–Labe, vést právě přes Hodonín. Jestli to tak bude, ale zatím ministerstvo dopravy nerozhodlo.

Reportéři ČT: Přístav mezi vinicemi (zdroj: ČT24)

Projekt lázní v Pasohlávkách hledá svého investora

Dalším sledovaným projektem se zahraničními investicemi na jižní Moravě je výstavba lázní na břehu Novomlýnských nádrží. Jihomoravský kraj společně s obcí Pasohlávky teď nabízí plochu o třiceti hektarech k prodeji za 380 milionů korun. Zájemci se můžou hlásit do 1. října. Zatím se neozval nikdo, a to ani čínská společnost Rise Sun, která o stavbě obřích lázní pro dva tisíce klientů jedná s krajem už tři roky.

Pozemky patří Thermalu Pasohlávky, společnosti, jejíž akcie drží kraj a obec. Memorandum o tom, že zde lázně čínská společnost postaví nejpozději do roku 2019, podepsal tehdejší hejtman Michal Hašek už v roce 2015.

Budoucnost lukrativní plochy na dohled od Pálavy by se mohla změnit 1. října. „Nabídkové řízení na prodej strategických pozemků v lokalitě Pasohlávky byl vyhlášen 1. srpna a končí 1. října, do té doby mohou zájemci podávat své nabídky,“ uvedla mluvčí krajského úřadu Jihomoravského kraje Monika Brindzáková.

Inzeráty se objevily na realitních serverech jak v Česku, tak také v zahraničí. Investice je ale tak velká a specifická, že zájemců nejspíš moc nebude. „Akcionáři, tedy obec Pasohlávky a Jihomoravský kraj, dlouho ladily podmínky tohoto výběrového řízení. Nejzákladnější podmínkou je to, aby se pokračovalo v tom projektu, který byl naplánován, tedy lázeňská zóna. Cena je 380 milionů korun,“ dodala Brindzáková.

Původně totiž měla obec obavy z toho, aby na poloostrově nevzniklo něco jiného. Teď se někteří místní zase bojí, že čínskému investorovi už došla trpělivost a o plochu ztratil zájem. Dokud lázně nevzniknou, tak to nejdůležitější, totiž léčivý zdroj vody, který je ukrytý jen kousek od posledních domků v Pasohlávkách, zatím dál zůstane za plotem.