Bučovicemi otřásla exploze. Pyrotechnici odstřelili budovu v bývalém dřevařském areálu

Reportáž: Budova UP Bučovice zamířila k zemi (zdroj: ČT24)

Šedesát metrů dlouhá budova v areálu bývalého dřevařského podniku šla k zemi. Odpálili ji pyrotechnici. Průmyslový areál závodu UP Bučovice koupilo letos město a hned začalo s jeho čištěním. Rozlehlý komplex totiž od roku 1995 chátral. Na jeho místě vyrostou rodinné domy.

Poslední kontrola proběhla ve čtvrtek uvnitř budovy, ve které se od začátku 20. století zpracovávalo dřevo. Bezpečnost se ale hlídala i venku, aby lidi i kamery výbuch neohrozil. Pak už přišel pokyn hasičského střelmistra k odstřelu.

„Bylo zhruba deset kilogramů trhaviny. Možná se chlubím, ale chtěli jsme to přesně tak. U budovy se sesunuly stropy dovnitř, obvodové stěny spadly dovnitř také,“ řekl vedoucí trhacích prací hasičského záchranného sboru Martin Červenka.

Evakuace okolí nutná nebyla, areál bývalého podniku UP Bučovice je na kraji města v bezpečné vzdálenosti od zástavby. Budova navíc stála uprostřed oploceného území, které je velké asi jako osm fotbalových hřišť. Z celkového počtu dvaceti domů šel dnes k zemi první, další budou následovat.

„Po dokončení demoličních prací zde plánujeme nabídnout parcely na výstavbu rodinných domů, část by zároveň měla být taková odpočinková. Bude to hned jiný pohled na město a na zámek,“ vysvětlil starosta Bučovic Jiří Horák (KDU-ČSL).

Demolice se vyhne Druckerově vile

Jediná stavba, kterou demolice nečeká, je Druckerova vila. V areálu ji postavili v roce 1894 jako první. Dál bude připomínat někdejší slávu podniku. Za socialismu byl největším výrobcem nábytku v Československu.

Čilý ruch nahradilo v roce 1995 ticho. Výroba skončila a v rukou soukromé firmy areál chátral. Letos v únoru ho proto město za 27 milionů korun koupilo. Podobnou částku investuje do kultivace.