Překopnutý kabel komplikoval provoz na brněnském hlavním nádraží. Vlaky nabíraly zpoždění

Kvůli překopnutí kabelu během oprav nefungovalo na brněnském hlavním nádraží zabezpečovací zařízení. Od středečního poledne proto vlaky nabíraly až trojnásobné zpoždění, některé spoje České dráhy zcela odřekly. Podle původních odhadů mělo omezení provozu skončit kolem 19:00, nakonec byl provoz omezen zhruba do půl deváté.

Část vlaků kvůli nefunkčnímu zabezpečovacímu zařízení končila na jiných brněnských nádražích. V Horních Heršpicích zastavovaly vlaky od Střelic, přes dolní nádraží jezdily bez zastavení některé vlaky, které z Židenic do Modřic jezdí se zastávkou na hlavním nádraží.

Podle Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) vlaky nejezdily 45 minut vůbec, následně se začalo jezdit takzvaně na příkaz, kdy dopravu řídí výpravčí.

„Vlaky jezdí pomaleji a provoz není tak operativní, proto i nadále budou vznikat zpoždění. Ze třetího a čtvrtého nástupiště jsou také zamčené výhybky,“ uvedl odpoledne mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Oprava kabelového spojení podle něj není jednoduchá. Kabel má 46 vláken, přeseknuta byla všechna.

Provoz na brněnském hlavním nádraží komplikuje oprava pátého a šestého nástupiště. Všechny vlaky se kvůli ní musí vejít na zbývající čtyři nástupiště. Informace o aktuální situaci v provozu lze najít na webu Českých drah.