Stavba mostu komplikuje dopravu ve Znojmě. Začala uzavírka Hlavní ulice

Začala uzavírka Hlavní ulice ve Znojmě (zdroj: ČT24)

Na trase znojemského obchvatu začali dělníci stavět most, Hlavní ulice se proto v pondělí uzavřela řidičům. Omezení se dotkne největší městské části Přímětice se čtyřmi tisíci obyvateli. Místní teď musejí využít pětikilometrovou objížďku. Práce odstartují na křižovatce ulic Hlavní a Přímětická zřejmě v úterý, nejdříve se bude frézovat vozovka.

Ještě v pondělí ráno proudila auta hlavním tahem Znojma přes největší městskou část Přímětice. O dvě hodiny později ale kvůli zákazu vjezdu začínají zmatky místních, kteří se přes uzavřenou silnici přesto snaží projet.

„Vždyť tady máte přikázaný směr jízdy doprava. Jenže to tam je slepý. Tady v tomto státě je možný fakt úplně všechno,“ ulevuje si jeden z řidičů. Původní trasa po ulici Hlavní měřila ani ne dva kilometry, teď musí řidiči víc než dvakrát delší trasou přes Únanovskou ulici, K Suchopádu a Jevišovickou ulicí.

Uzavírka a objízdná trasa ve Znojmě
Zdroj: ČT24

Po vyznačené trase se musí vydat i zákazníci místního obchodu se zeleninou, který otevřel teprve před týdnem. „Nezjistí prakticky, že tady jsme. Takže je dost možné, že přijdeme třeba i o polovinu zákazníků,“ řekla prodavačka Veronika Pokorná. Sama přitom do práce dojíždí. „Docela mě mrzí, že úsek, co jezdím pět minut, pojedu patnáct dvacet,“ dodala.

Ulice Hlavní se v pondělí uzavřela pro auta i pro autobusy. Pro chodce a pro cyklisty sice zákaz neplatí, musí si to ale namířit přímo přes staveniště, kde je teď po dešti spousta bláta. Speciální průchod se pro ně totiž začne budovat až v srpnu.

Kvůli blátu si rady nevěděli ani dělníci na stavbě obchvatu a nepracovaly stroje. „Včera a předvčírem byly vydatné srážky, podloží je promočené, docházelo by ke znehodnocení provedené práce,“ řekl hlavní stavbyvedoucí Roman Daniel.

Stavba by měla městu pomoci lépe zvládat dopravu. „Znojmo je druhé největší město na jihu Moravy, ale nemá dosud funkční obchvat, který je zatížený tranzitní dopravou. Obchvat by měl alespoň část tranzitní dopravy odklonit,“ uvedla mluvčí městského úřadu Znojma Zuzana Pastrňáková.