Noční centrum Brna přitahuje brutální agresory. Útoků přibývá

Nočních útoků v Brně přibývá (zdroj: ČT24)

Hned k několika brutálním napadením došlo v posledních pěti týdnech v centru Brna. V noci na pátek tři mladíci zbili tyčemi muže spícího v autě, v pondělí zase kamery zachytily napadení v Josefské ulici. Především méně vážných potyček ve městě v letních měsících přibývá, hlídky ale strážníci ani policisté posilovat nebudou.

Nejdřív pěsti, potom kopance do břicha a do hlavy. Trojice mladíků si nevybíravým způsobem v noci na úterý vyřizovala účty s opilým mužem, kterému před tím v parku pod Petrovem cílili na jeho tašku.

„Mladík si potom začal tašku prohledávat a patrně zjistil, že mu tam chybí nějaké věci, takže začal podezřelé muže okamžitě pronásledovat. Doběhli až do Josefské ulice, kde se stal ten hlavní konflikt,“ vysvětlil mluvčí Městské policie Brno Jakub Ghanem. O pár minut později už útočníky zastavila hlídka strážníků.

Podobně brutální útok se na začátku června stal také v Masarykově ulici. Ačkoliv třídou přes den prochází tisíce chodců, v noci se ve vyprázdněné ulici dva mladíci pustili do skupiny lidí. „Viděli jsme u lešení, jak se tam seběhli kluci a mlátili, kopali do toho klučiny a tady do slečny,“ popsal útok policistům svědek.

„Případy prověřujeme, zatím zjišťujeme veškeré skutečnosti, necháváme si vypracovat znalecké posudky, na případech pracujeme,“ uvedla brněnská policejní mluvčí Andrea Cejnková. Brutalita posledních dvou útoků strážníky překvapila, a i když potyček a napadení podle nich v brněnských ulicích v létě každoročně přibývá, nočních hlídek je prý dostatek. Problémy s agresivitou řešili brněnští policisté také minulý rok.

„Ve všední dny se v centru města věnuje bezpečnosti osm hlídek strážníků. K tomu je potřeba připočítat kolegy na našem dohledovém centru a na operačním středisku, kteří sledují kamery a mimo to také hlídky Policie České republiky,“ řekl Ghanem. 

Právě díky kamerovému systému se všechny pachatele z minulých dní podařilo téměř ihned dopadnout. Předcházet agresi v ulicích je ale složitější. „Když je někdo podnapilý, tak už se odbržďují zábrany. Agresivita není člověku cizí, ale musí ji tlumit a musí mít hodnotový systém, za jakých okolností ji případně použije,“ uvedla k napadením psychiatrička Marta Holanová.