V Brně přibylo útoků na strážníky. Na vině jsou hlavně drogy a alkohol

Studio 6: Napadení strážníků v Brně přibylo (zdroj: ČT24)

Autorita uniformy městské policie klesá v Brně i dalších městech Jihomoravského kraje. Zatímco v roce 2015 zaznamenali strážníci 5 případů, které postupují státní policii s podezřením na trestný čin napadení úřední osoby, v roce 2016 už jich bylo 23. Přibylo i napadení záchranářů.

Nejčastěji k napadení strážníka dochází ze strany člověka pod vlivem drog, nebo alkoholu a rovněž jde často o lidi v tíživé životní situaci. Další desítky případů slovního napadání, vyhrožování nebo urážek vyhodnotí hlídky městské policie v Brně jako přestupky.

S podobným chováním se  často setkává i Jiří Habart. U městské policie slouží 10 let. „My už zhruba víme, co máme čekat. Záleží, jak to strážník vyhodnotí. Buď to člověk zvládne sám, nebo volá posily,“ říká strážník Jiří Habart. Nejrizikovější místo pro brněnské strážníky je oblast hlavního nádraží. Hlavně v době nočních rozjezdů.

Jeden z případů agresivního útoku na strážníky v Brně (zdroj: Městská policie Brno)

Klesá respekt lidí vůči uniformě

S útoky na strážníky se potýkají i ve Zlíně. Zatím poslední se odehrál minulou sobotu večer, tady v blízkosti fotbalového stadionu. Agresivní fanoušek Teplic kopl strážníka do hrudi a zlomil mu dvě žebra. „Kolega je se v domácím ošetřování, dobu pracovní neschopnosti předpokládá lékař na dobu 3 až 5 týdnů,“ řekl zástupce ředitele MP Zlín Pavel Janík. Podle odborníka na konfliktní situace Martina Bugala nemají před uniformou lidé takový respekt jako dřív. „Klesá autorita uniformy u občanů, městská policie nemá takové pravomoci jako státní, to je důvod, proč ti občané k nim nemají takový respekt, jako ke státní,“ míní Martin Bugala

Jediní, kterým se útoky vyhýbají, jsou hasiči

Útoky agresivních lidí v poslední době zaměstnávají i státní policisty nebo záchranáře. V letech 2015 a 2016 došlo každý rok ke třem případům fyzického napadení. Za letošní rok už evidují jihomoravští záchranáři případy čtyři. „Větší počet agresivních pacietů je v noci, před víkendem a po výplatním termínu,“ řekla mluvčí jihomoravské záchranky Hedvika Kropáčková. A dodala, že většinou jsou to lidé pod vlivem alkoholu.

V případě, že záchranáři dopředu vědí, že jde o agresivního člověka, volají policisty, kteří jedou na místo společně s nimi. Výjimku tvoří hasiči. Na ty si podle statistik nikdo netroufne.

Za napadení policistů a strážníků hrozí útočníkům až několikaleté tresty vězení. V případě útoků na hasiče a záchranáře, kteří nejsou ze zákona úředními osobami, jsou tresty nižší. Ministerstvo vnitra chce postihy za znevážení strážců zákona ještě zpřísnit. Například za nadávky bude od července hrozit až patnácti tisícová pokuta.