Odkaliště Hády oblékne nový kabát. Studenti navrhli podobu největšího brněnského parku

Místo nevyužitého prostoru s černými skládkami zde má vzniknout největší brněnský park. Odkaliště Hády se promění v plochu vhodnou pro volnočasové aktivity a rekreaci. Novou podobu pozemku navrhli brněnští studenti v architektonicko-krajinářské soutěži. Porota v Brně vyhlásila vítězný projekt, podle kterého se revitalizace plochy bude řídit.

Na zpracování projektů měly skupiny studentů čtyři měsíce. Hlavním úkolem bylo vytvořit návrh na revitalizaci bývalého Odkaliště Hády tak, aby poskytoval volnočasové plochy pro sport a rekreaci.

„Jediné, co jsme po studentech chtěli, bylo to, aby respektovali podloží, které se nachází pod několikametrovou vrstvou zeminy, a neprováděli zde žádný její významný přesun. Zároveň jsme dbali na zachování přírodního rázu,“ řekl Michal Hořínek, který je ambasadorem iniciativy Studentské Brno.

  • 1. místo: Sebastian Loder, Nina Krajčírová, Vojtěch Urban, Peter Mezei, Veronika Očadlíková
  • 2. místo: Jan Schleider, Adam Kořistka, Alena Mynarčíková
  • 3. místo: Martin Horký, Martina Bláhová, Jan Waldhauser

Kvůli nevyjasněným majetkovým poměrům museli soutěžící do svých projektů zahrnout i další podmínky. Do budoucího parku například nemohli umístit stavby trvalého charakteru. Vítězné projekty poslouží jako návrh k realizaci nebo jako podklad pro zpracování projektové dokumentace.

Plán úpravy brněnského parku Hády
Zdroj: Sebastian Loder/Nina Krajčírová/Vojtěch Urban/Peter Mezei/Veronika Očadlíková/Archiv soutěže

„Je výborné, že se na tvorbě parku podílí studenti. Přináší do něj nový neotřelý pohled a získávají zkušenosti do svého života a budoucího zaměstnání,“ dodal Hořínek. Kromě zkušeností čekala na výherce také finanční odměna 50 tisíc korun.

„Na realizaci se budou podílet sami studenti a obyvatelé dotčených městských částí, díky jejichž pomoci tak bude vznik parku komunitní záležitostí,“ uvedl náměstek primátora Petr Hladík, který byl zároveň členem řádné poroty. Zároveň potvrdil, že projekt finančně podpoří jak město, tak Teplárny Brno, které část pozemků vlastní.

Proměna parku se bude týkat především obyvatel městských částí Brno-Vinohrady a Brno-Líšeň, kterým donedávna vznikaly za zády černé skládky. Prvotním záměrem iniciativy Studentské Brno bylo vyčistit tuto oblast od nahromaděných odpadků. V návaznosti na tuto snahu však vzešla myšlenka většího projektu, jejíž výsledek prezentovalo dnešní vyhlášení. Všechny soutěžní projekty budou vystaveny v brněnském Urban centru od 3. do 25. srpna.

Plán úpravy brněnského parku Hády
Zdroj: Archiv soutěže

Prohlédnout si je zde může kdokoliv z veřejnosti. Návštěvníci se mohou zároveň podílet na hlasování, který z projektů získá cenu veřejnosti. „V nejbližších dnech a týdnech připravuje Studentské Brno společně s magistrátem a Teplárnami Brno veřejné hlasování o název parku,“ dodal Petr Hladík.

Brněnská státní samospráva se spolu se studenty podílí v rámci projektu Studentské Brno na několika dalších projektech, které mají vést ke zkvalitňování života ve městě. Mezi aktuální témata patří například pokrytí brněnských parků bezplatnou Wi-Fi sítí nebo vytvoření více pointů s pitnou vodou.