Klienti z domova Betlém si vydělali 600 tisíc na novou střechu

Klobouky u Brna - Domov Betlém pro tělesně postižené lidi v Kloboukách u Brna bude mít novou střechu. Desítka jeho klientů si na ni vydělala díky dobročinné aukci, kterou uspořádala loni v prosinci. Teď se díky získaným penězům mohla začít rekostruovat střecha na budově, ve které handicapovaní tráví veškerý čas.

Středisko Českobratrské církve evangelické v Kloboukách u Brna pečuje o tělesně postižené lidi už dvacet let. Budova, kde mnozí handicapovaní našli svůj nový domov i rodinu, začala růst už ve dvacátých letech. Zub času se projevil zejména na střeše, která se začala rozpadat a začalo pod ni zatékat. Peníze na téměř polovinu nákladů nezbytné opravy si zvládli zajistit sami klienti.

„Rekonstrukce vyjde celkem na milion sto tisíc korun. Na aukci jsme vybrali přes šest set tisíc. Zbytek peněz nám přispěli sponzoři,“ uvedl ředitel střediska Betlém Petr Hejl.

Paní Magda o životě v Domově (zdroj: ČT24)

Lidé, kteří jsou odkázáni na vozík, ale  i méně postižení, se na každoroční aukci připravují celý rok. „Na tu aukci vyrábíme hodně věcí a mě to moc baví. Máme tady ergoterapii a šikovnou paní ergoterapeutku, která se nám věnuje. Kdybych měla víc času, tak k ní chodím pořád,“  nadšeně vypráví paní Magda.

Handicapovaní lidé vyrábí náhrdelníky, vlněné i skleněné náušnice, polštáře, batikují trička nebo zdobí skleničky malými korálky. To jim přináší nejen peníze za jejich pozdější prodej, ale hlavně odreagování od problémů.

Za výtěžek z aukce prací, které vytvářejí dospělí chráněnci z domova v Klouboukách u Brna už středisko chráněného bydlení Českobratrské církve evangelické koupilo před šesti lety budovu střediska Arkénie. Dům poskytl zázemí jak postiženým lidem, tak jejich asistentům.