Moravský Krumlov pořádá koncert pro Slovanskou epopej, Praha na město podala žalobu

Moravský Krumlov - Moravskokrumlovští Slovanskou epopejí žijí. Dokládá to i pětidenní festival hudby, který je věnován právě tomuto světovému unikátu. Zahajovací koncert proběhne už dnes v 19:30 v kostele sv. Bartoloměje. O cyklus dvaceti obrazů Alfonse Muchy se přitom právě v těchto dnech svádí největší boj. Hlavní město Praha a Galerie hlavního města Prahy podaly v pátek žalobu k Okresnímu soudu ve Znojmě, kterou chtějí dosáhnout vydání Slovanské epopeje.

„Nejde o určení vlastnictví, vlastníkem je jednoznačně Praha, jedná se o vydání obrazů, které neprávem zadržuje Moravský Krumlov. Součástí žaloby je i návrh na vydání předběžného opatření, aby byla dovolena manipulace s majetkem a jeho převoz do hlavního města,“ řekl dnes České televizi pražský radní Ondřej Pecha (ODS).

V Moravském Krumlově, který na konci července rozhodl, že se cyklus obrazů nesmí stěhovat, protože není jasný jejich vlastník, o žalobě Prahy nic neví. „O žalobě víme zatím pouze z médií, její přesné znění neznáme, takže se k ní prozatím nebudeme vyjadřovat,“ reagoval krumlovský starosta Jaroslav Mokrý (ODS). „Mohu jen říct, že jsme pozastavili stěhování naším úředním rozhodnutím na žádost rodiny slavného malíře. Alfons Mucha totiž své dílo Praze sice věnoval, ale pod podmínkou, že pro obrazy postaví speciální pavilon, což se zatím nestalo,“ dodal starosta Krumlova.

Dvacet rozměrných pláten zachycujících dějiny Slovanů mělo už ve středu otevírat výstavu v pražském Veletržním paláci. „Přípravy jsme prozatím pozastavili,“ doplnil pražský radní Pecha. Zároveň pražská radnice čeká na verdikt Jihomoravského kraje, k němuž se odvolala proti rozhodnutí Moravského Krumlova nestěhovat obrazy. Krajský úřad si přitom na řešení nechal zákonnou třicetidenní lhůtu a své rozhodnutí chce oznámit 6. října.

Velkoformátové obrazy si letos od dubna prohlédlo přes 50 tisíc turistů, přitom běžná návštěvnost čítala kolem 20 tisíc. „I negativní reklama je reklama. Mnozí, kteří ani nevěděli, jakou úžasnou památku mají “za humny„, se letos přijeli podívat. Máme před sebou ještě měsíc a věříme, že se návštěvnost přehoupne přes 60 tisíc,“ dodal dnes krumlovský starosta Mokrý.