Rudý prapor vlál z věže kostela - šlo o happening charity

Brno - Přesně na dvacet pět minut byla odhalena dvacet pět metrů dlouhá plachta se vzkazy od dvou a půl tisíce lidí. Diecézní charita v Brně chtěla tímto happeningem oslovit co největší počet lidí a poukázat na to, že v současnosti se v České republice potýká až čtvrtina obyvatelstva, tedy dva a půl milionu lidí, s vysokými dluhy. Mnoho z nich pak často končí v „dluhové pasti“. Červená plachta - v barvách diecézní charity - s osobními vzkazy byla vyvěšena přesně v 16:25 z věže kostela sv. Jakuba tak, aby byla viditelná i z náměstí Svobody co největšímu počtu lidí.

Organizátoři se snažili do projektu zapojit širokou veřejnost, tedy i ty, kteří „prozatím“ nemají finanční nebo jiné potíže. Proto mohl každý zanechat svůj vzkaz na červené látce během brněnského veletrhu Medical Fair. „Je to květinová plachta. Symbolizuje louku dobré vůle, čímž jsme si chtěli trochu osvěžit zimní období a naznačit lidem, že by měli pomáhat ostatním ve svém okolí, i pokud sami nemají potíže,“ shrnula organizátorka happeningu Diana Tuyet-Lan Kosinová.

Právě nyní začínají pro lidi bez domova a majetku těžké chvíle. Mnoho z nich totiž bez pomoci nepřežije tuhou zimu. „V zimním období stoupá potřeba lidí bez domova někam se uchýlit. Potřebujeme pomoc a podporu veřejnosti, abychom mohli tato zařízení rozšířit a podat pomocnou ruku i lidem, kteří pro širokou veřejnost působí obtěžujícím dojmem. Tito lidé se ale většinou do těchto situací nedostali svým zaviněním,“ vysvětlila Diana Tuyet-Lan Kosinová a dodala, že charita uvítá jakoukoliv pomoc. Další informace je možné nalézt na webových stránkách Diecézní charity Brno.

Diana Tuyet-Lan Kosinová k happeningu (zdroj: ČT24)