Janáčkův festival propagují sochy s tělem světových osobností a hlavou skladatele

Brno - Dvanáct figurín s tělem chvalně i nechvalně známých osobností a hlavou skladatele Leoše Janáčka dnes na brněnském náměstí Svobody propagují festival Janáček Brno 2010. Autor objektů, scénograf a ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák, nasadil Janáčkovu hlavu i Ježíši Kristovi, Adolfu Hitlerovi nebo papeži. Akcí nazvanou Janáček je naše všechno chtějí pořadatelé přilákat na festival zejména mladé diváky.

„Janáček je osobnost světového formátu a měli bychom být hrdi na to, že je z Brna. Všechny osobnosti, kterým jsme na tělo nasadili hlavu Janáčka, jsou s ním srovnatelné,“ popsal Dvořák svůj záměr. Papírové sochy přinesli k novým hodinám na náměstí Svobody v 11 hodin zakuklení maskovaní muži s obušky. Akci doprovodily známé Janáčkovy melodie. Ve skupině soch jsou také těla hereček Marilyn Monroe a Pamely Anderson, komika Charlieho Chaplina nebo skupiny The Beatles.

Cílem festivalu Janáček Brno 2010 je zviditelnit skladatelův odkaz a přivést Janáčkovy obdivovatele do města, v němž skladatel prožil velkou část svého života. Pořadatelé chtějí, aby se Brno pojilo s Janáčkovým jménem tak silně jako Salcburk s Wolfgangem Amadeem Mozartem a Bayreuth s Richardem Wagnerem.

Daniel Dvořák, ředitel Národního divadla Brno, o propagaci festivalu Janáček Brno 2010 a názory občanů Brna (zdroj: ČT24)

„Chtěli jsme využít všechny prostředky včetně těch kontroverzních, abychom na festival a osobnost Janáčka upozornili,“ dodal Dvořák. Autoři festivalu zvolili formu takzvané Guerillové propagační akce. To znamená, že nebyla nahlášena a odsouhlasena úřady. „Trošku nás mrzí, že nás nepřišla rozehnat policie,“ žertoval Dvořák.

Druhý ročník festivalu se koná od 16. do 28. listopadu. Pozornost odborníků poutá například plánované uvedení oper Šárka a Výlet pana Broučka do Měsíce v původních, dosud neuváděných verzích. Například Šárka zazní v podobě z roku 1887, přičemž běžně se hrává o 30 let mladší Janáčkova úprava.

Moskevská Helikon-Opera přiveze do Brna Janáčkovu Věc Makropulos, pražské Národní divadlo skladatelovu Káťu Kabanovou a Divadlo a filharmonie Essen uvede operu Lulu od Albana Berga. Klavírista Jan Jiraský zahraje v Janáčkově domku, který dnes slouží jako památník, na skladatelův klavír.