Policie obvinila bývalého zlínského rektora z podvodu

Zlín - Kriminalisté zahájili trestní stíhání tří mužů podezřelých z dotačního podvodu. Celkem měli neoprávněně získat ze státního rozpočtu kolem 7 milionů korun. Za to jim hrozí trest odnětí svobody v trvání 5 až 10 let. Podle informací České televize se jedná o bývalého rektora Univerzity Tomáše Bati Ingnáce Hozu, kvestora univerzity a děkana Fakulty logistiky a krizového řízení.

Bývalý rektor Ignác Hoza

Já se k nesmyslům nechci vůbec vyjadřovat. To je absolutní nesmysl.

Podle policie obvinění muži získali v rozporu se zákonem vyšší příspěvek ze státního rozpočtu na nově zřízenou Fakultu logistiky a krizového řízení (FLKŘ) v Uherském Hradišti.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

Pro studijní rok 2009 - 2010 převedli funkcionáři univerzity studenty z Fakulty technologické a dále studenty některých bakalářských a navazujících magisterských programů  na FLKŘ.  Na tuto fakultu bylo přijato přes 1000 studentů, přestože fakulta neměla akreditaci na všechny studijní programy.

Mluvčí univerzity Andrea Kadlčíková

Je nám to samozřejmě velmi líto, této věci se budeme věnovat, ale jsme přesvědčeni v tuto chvíli, že v určitých segmentech, v určitých oblastech je tato věc neopodstatněná

Obvinění podle policie věděli, že studenti budou zahrnuti do údajů, na jejichž základě se vyplácejí dotace na studenty ze státního rozpočtu. Umožnila to systémová chyba v komunikaci mezi akreditační komisí a příslušným referátem ministerstva školství, který žádosti o dotace vyhodnocuje.

Předsedkyně správní rady univerzity Michaela Šojdrová si nemyslí, že by se obvinění chtěli tímto krokem obohatit. „Je to jednoznačné selhání, při kterém obvinění zanedbali povinnost. Správní rada upozorňovala minulé vedení univerzity, aby se více věnovalo řízení školy než megalomanským plánům,“ uvedla Šojdrová.