Rodiče týraného Dominika dříve škrtili i jeho bratra

Brno - Kruté zacházení s dětmi, neschopnost se o ně postarat s láskou a porozuměním, osobnostní nevyzrálost a zvrácenost. Tak dnes vidí rodiče malého Dominika, kteří jsou za jeho kruté trýznění a mučení hlady souzeni, jejich okolí. A všichni se ptají, proč sociálka nic nedělala. Mezi nimi i lékařka všech čtyř dětí, které manželé „vychovávali“. I ona se ptá, proč sociálka dopustila týrání Dominika, přestože věděla o týrání jeho starších sourozenců, které osobně již v roce 1999 hlásila.

Poměry v rodině, násilí na dětech, které nechávalo na jejich těle obrovské šrámy, hlásila přitom lékařka na Odbor sociálněprávní ochrany dětí Brna-střed hned několikrát. „Poprvé to bylo v roce 1999, kdy se mi nezdály modřiny a jedna rozsáhlá popálenina druhého nejstaršího tehdy dvouletého syna. To ještě nebyl Dominik ani jeho starší sestra na světě. Matka to tehdy vysvětlila tím, ze druhý nejstarší syn padl do ohně při pálení, ale to jsem jí nevěřila. Pak už jsem se jen dozvěděla od lékařů ze záchranky, že toho chlapce museli odvézt do nemocnice, protože jej rodiče škrtili zavařovací gumou, až upadl do bezvědomí. Tehdy jim byly obě děti - starší i mladší syn - odebrány a skončily v ústavu,“ uvedla dnes pro Českou televizi obvodní dětská lékařka Iva Jeleníková.

Rozhovor s lékařkou Ivou Jeleníkovou, která měla na starost děti tyranských rodičů

Kde jsou dva nejstarší synové dnes?

Stále v ústavní péči. Následkem týrání se z nich podle mých informací staly děti s velkými problémy a jsou trvale v psychiatrické a psychologické péči.

Co se dělo v rodině potom?

Pokud je mi známo, přišla matka o dvojčata, která porodila předčasně a která zemřela. Po nich přišla na svět vysněná holčička a za deset měsíců po ní nenáviděný Dominik.

Měla jste indicie i o jejich týrání?

Holčičku netýrali, ale chlapečka od útlého dětství ano. Měl modřiny, v roce a půl komplikovanou zlomeninu ručičky, kterou jsem hlásila a kvůli které byl z rodiny poprvé odebrán. Jenže byl do ní z nepochopitelných důvodů zase vrácen. Prostě to všechno vypadalo stejně jako u ostatních dvou chlapců. Jen se to násilí stupňovalo. Matka přitom byla schopná při návštěvě v ordinaci tvrdit, že je dítě zlé a hyperaktivní a přitom v rohu ordinace sedělo zakřiknuté nenápadné stvoření, které na sebe nijak nechtělo upozornit. Nemluvilo. Byl to malý Dominik, za něhož vždycky mluvila jeho matka schopná vymyslet množství diagnóz, kterými chlapec trpí.

Hlásila jste to?

Naposledy v roce 2008. A opět OSPODu Brno-střed.

Co se podle Vás v rodině dělo?

Rodiče na výchovu evidentně nestačili. Neměli na to mít děti. Byla to sociálně slabá rodina, kde se běžně odehrávaly sexuální praktiky před zraky dětí.

Jak to víte?

Z indicií. Když přišly děti ke mně do ordinace, byly si schopné hrát s panenkami i mezi sebou na maminku a tatínka a předvádět kopulační pohyby. V útlém věku. Vůbec se nedivím informaci, že jeden z bratrů sexuálně zneužil při návštěvě rodičů svoji vlastní mladší sestru.

Šokující výpověď dětské lékařky k případu týrání dětí v Dominikově rodině (zdroj: ČT24)

Za bití do krve a přivazování: třicet měsíců podmínečně

A rodiče dostali trest. Oba třicetiměsíční podmínku. Otec, několikrát odsouzený za majetkovou trestnou činnost, za projevenou lítost a slib, že už to víckrát neudělá. Matka (v přípravném řízení se přiznala, při jednání u soudu však tvrdila, že nic neudělala a že si děti klečením na hrášku hrály) za bezúhonnost.

Soud jim totiž byl schopen prokázat pouze týrání druhého nejstaršího syna. Ve dvou letech ho otec zmlátil vařečkou tak, že měl do krve modřinami posetý zadek. Matka jej pak nejméně šest měsíců mlátila napřed rukou a pak vařečkou stejným způsobem, nutila ho klečet u stěny na hrachu a v jednom případě ho přivázala „provázkem“ k topení.

Rodiče byli pak o rok později - tedy v roce 2000 - odsouzeni pouze za to, k čemu se přiznali a co jim mohli soudní znalci a lékaři ze záchranky v daný okamžik prokázat. V odůvodnění rozsudku se přitom jasně říká, že byla v rodině na popud dětské lékařky sociálka, která však nezjistila „vážné nedostatky ve výchově dětí“. Dětská lékařka, která měla tehdy dva nejstarší syny na starost, však u soudu nesvědčila. Stejně jako sousedé, kteří trýznění dětí několikrát hlásili na sociálku. A rodiče se po třiceti měsících, kdy se podle sociálky Brna-střed osvědčili, stali beztrestnými.

Jen pár měsíců po vypršení podmínky, alespoň podle doložitelných záznamů, začalo trýznění znovu. Tentokrát na Dominikovi, který se manželům narodil v roce 2002. Rodiče ho nechtěli, ale na nátlak rodiny si jej matka vzala po šesti týdnech z kojeneckého ústavu domů. V jeho roce a půl byl ale rodině spolu se svojí starší sestřičkou odebrán, protože lékařka nahlásila násilí a podivně zlomenou ručičku u chlapce. Necelý rok poté si ale obě děti vymohli rodiče z ústavu zpět. Od konce roku 2005 tak byl Dominik zpět v „péči“ rodičů až do roku 2010, kdy byl v dubnu naposledy z rodiny odebrán na popud školy a sociální pracovnice z jiné městské části. A případ byl policií zveřejněn.

Do Brna jede na sociálku ministerská kontrola

„Nevidící“ a „neslyšící“ sociální pracovníci z Brna-středu, kteří nereagovali na další podněty lékařky (poslední ze srpna roku 2008), se ale po letech dočkají své „odměny“. A nemusí to skončit pouze výpovědí jedné z pracovnic, která měla rodinu na starost, Ley Petříčkové. V reakci na případ malého Dominika, nenáviděného dítěte, kterému rodiče skákali po břiše, trýznili ho hlady a nutili ho poskakovat s připínáčky desítky minut v botách, poslal ministr práce a sociálních věcí do Brna tým expertů. Ti prošetří postup orgánů sociálněprávní ochrany v kauze dlouhodobě týraného chlapce z Brna.

„Tým bude složen z odborníků v oboru psychologie, pediatrie a sociálněprávní ochrany dětí. Na ministerstvo práce a sociálních věcí se v brněnské kauze obrací široká veřejnost a zároveň i řada samotných sociálních pracovnic a pracovníků, kteří jsou případem šokováni. Právě oni budou seznámeni s rozbory případů na dalším metodickém setkání pořádaném ministerstvem,“ uvedla dnes Viktorie Plívová, mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí. Zda-li padnou na pracovníky brněnského OSPODu trestní oznámení, však neuvedla.

Sama městská část Brno-střed přitom nechá v následujících dnech prověřit všech 250 problémových rodin ve své lokalitě. „Úředníci nebudou jen pročítat spisy, ale do rodin půjdou osobně,“ vysvětlil Roman Burián, mluvčí městské části Brno-střed.

  • Týraný chlapec byl extrémně vyhublý a měl tělo plné modřin autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2272/227152.jpg
  • Týraný chlapec byl silně podvyživený autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2272/227149.jpg