Znojmo bude ještě měsíc hospodařit s rozpočtovým provizoriem

Znojmo - Vedení Znojma v čele se starostou Zbyňkem Kaššaiem (ČSSD) navrhlo v letošním roce hospodařit s 82 milionovým deficitem. Očekává příjmy v hodnotě 888 milionů korun a výdaje 970 milionů korun. Podle starosty  radnice drasticky škrtala ve výdajích, aby se město nedostalo do finančního krachu. Znojmo do konce března hospodaří s provizorním rozpočtem.

"Zbývá doladit poslední detaily, které provede Rada města na svém zasedání
8. března. Pak půjde rozpočet na schválení do březnového zastupitelstva,"
řekl k návrhu rozpočtu starosta Kaššai. Příprava rozpočtu trvala podle starosty novému vedení radnice déle, než se původně očekávalo. Radnice už počátkem února oznámila, že je město na hranici finančního kolapsu; jeho zadluženost vzrostla v minulém roce na dvojnásobek.

Vinu za krizový finanční stav Znojma dává Kaššai minulému vedení znojemské radnice, v jejímž čele stál starosta Petr Nezveda (ODS). To se ale nařčením ze zadlužování pětatřicetitisícového města brání. Podle Kaššaie budou letos nejrazantnějšími škrty trpět investice do stavebnictví. „Letos půjde do výstavby o polovinu méně peněz, to znamená asi o 237 milionů korun méně,“ podotkl starosta. Znojmo bude šetřit i v jiných oblastech, s nižšími výdaji se počítá také na chod městského úřadu. Nejmenší změny se dotknou školství, kterému byl rozpočet snížen o dvě procenta.

Přes škrty bude mít Znojmo ve třech oblastech vyšší výdaje než v loňském
roce - v dopravě, zemědělství a všeobecné pokladní správě. "V této položce
jsme museli navýšit rozpočet přibližně o sedm milionů proto, letos na
úrocích za nešťastný revolvingový úvěr zaplatíme více než loni," podotkl
Kaššai.

Znojmo mělo rozpočtové provizorium i do března loňského roku. Teprve koncem března schválilo, že bude v roce 2010 hospodařit s příjmy přibližně 1,28 miliardy a výdaji 1,25 miliardy.

  • Zbyšek Kaššai (ČSSD), starosta Znojma autor: archiv ČSSD, zdroj: archiv ČSSD http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2056/205520.jpg
  • Oprava hradeb ve Znojmě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1930/192968.jpg