Demolice památky v Kamenné čtvrti v Brně je nelegální

Brno - Zbourání památkově chráněného domu v Kamenné čtvrti nařídil stavební úřad městské části Brno-střed bez povolení památkového odboru brněnského magistrátu. Demolice stavby, o jejíž odkoupení léta marně usilovala spousta lidí,  byla proto v rozporu se zákonem. Úředníci se však brání, že zchátralá památka byla v natolik špatném stavu, že v místě bezprostředně ohrožovala bezpečí obyvatel.

Jen hromada cihel zůstala po včerejším nájezdu demoliční čety z památkově chráněného domu číslo 38 v Kamenné čtvrti v Brně. Dlouhá léta neobývanou budovu nařídil zbourat stavební úřad městské části Brno-střed. Několik zájemců se přitom v minulosti chtělo o památku postarat.

„Chtěl jsem si dům pronajmout, ale mé snahy nebyly úspěšné,“ řekl architekt a obyvatel čtvrti Petr Hurník. „Vím, že i v dezolátním stavu o to lidé měli zájem, ale město jim nevyhovělo,“ dodal další z místních.

Město nabídky vytrvale odmítalo. Více než deset let byla památka bez nájemníků a chátrala, pak se nečekaně začalo s demoličními pracemi. „Stavební úřad na základě znaleckého posudku nařídil stavbu odstranit. Důvod byl jednoznačný, hrozilo tam bezprostřední ohrožení zdraví a života lidí,“ uvedl mluvčí městské části Brno-střed Roman Burián. Radnice měla podle tohoto rozhodnutí dům zbourat do konce dubna, ale bourání se opozdilo a začalo teprve dnes.

Památku bylo možné zachránit

Dům vznikl v polovině 20. let minulého století a je součástí chráněné kolonie.
„V jiných městech tyto unikátní soubory staveb mizí a udivuje mě, že je město nechrání a naopak je nechává takto skončit,“ řekl Hurník. „Cihly, ze kterých byla postavená, jsou staré, ale kvalitní. V domě mohly být maximálně zateklé stropy nebo zahnilá podlaha, ale to se dá opravit,“ tvrdí Hurník.

Radnice Brno-střed demolici zastavila. V podobných situacích může stavební úřad nařídit vlastníkovi poškozené památky uvedení do původního stavu, v tomto případě by to ale paradoxně musel udělat stejný stavební úřad, který sám demolici nařídil.