Povodí kritizuje Babické. Ničíte si protipovodňové hráze

Babice - Lidová tvořivost v podání několika obyvatel Babic na Uherskohradišťsku sice vyřešila problém místních s parkováním, Povodí Moravy však jejich důmyslný nápad nejen neocenilo, ale hrozí za něj místním pokutou. Parkovací plochy, které lidé začali stavět při březích Kudlovického potoka, totiž zúžily hráz. A ta je teď podle představitelů Povodí Moravy mnohem náchylnější k protržení. Efekt protipovodňových opatření tak ztrácí kvůli místním, kteří na ničivé povodně už dávno zapomněli.

Když není kam postavit auto, jako ideální místo se lidem v Babicích jeví široký břeh potoka. „V jednom místě je část hráze dokonce snížena a její povrch zpevněn,“ řekl vedoucí provozu Povodí Moravy v Uherském Hradišti Martin Zábrana. Místí tak sice získali potřebná místa k parkování, zřejmě však netušili, že tím ohrozili svoji bezpečnost. Takto narušená hráz by totiž nemusela odolat velké vodě v případě povodní.

Tvůrci parkovacích ploch se k výtkám Povodí nechtěli vyjadřovat s tím, že na sebe nehodlají zbytečně upozorňovat. Starosta obce ale jejich úmysl brání. „Lidé nemohou parkovat v domě, dvorky u nich jsou malé a do garáže se vejde maximálně jedno auto - takže to vyřešili takto,“ uvedl starosta Babic Miloslav Maňásek (KSČM).

Vyjádření starosty Babic Miloslava Maňáska a mluvčí Povodí Moravy Veroniky Hrdé (zdroj: ČT24)

Povodí to ale jako omluvu rozhodně nechápe. „Ochranné hráze slouží k tomu, aby občané byli chráněni proti povodním, jakékoliv zasahování do nich je nepřípustné. V nejbližší době začneme obesílat občany dopisem, ve kterém je upozorníme na to, že porušují vodní zákon,“ řekla mluvčí Povodí Moravy Veronika Hrdá.

Stromky budou muset lidé odstranit

Problematická je také výsadba ovocných stromků při hrázi. „Stromy mohou narušit funkčnost hrází. Uhnilé kořeny vytvoří pukliny, do kterých se dostává voda a v případě zesíleného průtoku kvůli tomu mohou takto narušené hráze jednoduše popadat,“ vysvětlila Hrdá. Vzrostlé stromy Povodí Moravy zřejmě ušetří, ty mladší však musí k zemi.

Neuposlechnutí výzvy může skončit přestupkovým řízením a v krajním případě až dvacetitisícovou pokutou. Ničivé povodně zažily Babice v roce 1997, kdy velká voda zaplavila půl obce. V roce 2001 proto byla hráz navýšena, přesto při loňských záplavách scházely k vylití potoka centimetry.

Babičtí hříšníci nejsou výjimeční. Povodí Moravy řeší stovky podobných případů. Například Žalkovice na Kroměřížsku musely nedávno nechat vykácet topoly na hrázi nad silničním mostem na řece Moštěnce.