Územní plán kraje se nelíbí ekologům, skončí před soudem

Brno - Jeden z nejdůležitějších dokumentů Jihomoravského kraje bude znovu napaden žalobami a o jeho platnosti bude rozhodovat soud. Ekologičtí aktivisté chtějí zpochybnit takzvané Zásady územního rozvoje, které bude příští týden schvalovat zastupitelstvo kraje. Podle právníků ekologů vykazuje dokument stejné vady, kvůli kterým soudy už v minulosti zrušily například územní plán Břeclavska nebo část územního plánu města Brna.

Nepoučitelní - to je podle zástupců Ekologického právního servisu asi nejvýstižnější označení úředníků a politiků Jihomoravského kraje. Rok pod vedením radního Davida Macka intenzivně připravovali dokument, na který celý region čeká už 11 let. Podle aktivistů je ale znovu plný chyb.

„Opakují chyby z minulosti, nechtějí se poučit, ačkoliv jsme je na to několikrát upozorňovali,“ říká právník Ekologického právního servisu Libor Jarmič. Chyby se týkají stále stejných staveb - rychlostních silnic R43 z východních Čech a R52, která by měla spojit Brno s Vídní. Aktivisté už poněkolikáté vytýkají kraji, že řádně neprojednal i jiné možnosti než do Vídně přes Mikulov a na Svitavsko přes Bystrc. „Varianty jsou sice zmíněny a naoko porovnány, ale to porovnání je naprosto povrchní,“ dodává Jarmič.

Lidé měli možnost vyjádřit se k územnímu plánu
Zdroj: ČT24

Kraj za územním plánem stojí

Garant krajského územního plánu - radní David Macek (KDU-ČSL) tvrdí, že se z minulých soudních procesů poučil, varianty dálnic řádně projednal a pro jednu se rozhodl. Nových žalob se nebojí. „Já se i profesně skoro i těším na to, že ten náš dokument vystavíme takovému zkoumavému oku, a věřím, že obstojíme,“ obhajuje  David Macek územní plán. 

Krajské zastupitelstvo bude o zásadách územního rozvoje rozhodovat příští čtvrtek. První žaloby proti nim se dají očekávat hned, jakmile vstoupí v platnost.

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)