Teplá voda na pražském Proseku obsahuje nebezpečnou bakterii

Teplá voda v části pražského Proseku obsahuje zvýšené množství bakterie legionella. Ta způsobuje akutní infekci a horečku. Podle radnice Prahy 9 bezprostřední nebezpečí nehrozí, oznámila to na svém webu. Dezinfekce rozvodů však proběhne až v pátek. Do té doby prý mají lidé vodu při přípravě jídel převářet a neumývat si teplou vodou obličej.

Vyšší výskyt bakterie Legionella pneumophila se podle radnice objevil ve čtvercovém bloku domů ohraničeném ulicemi Vysočanská, Veltruská, Litvínovská a Litoměřická. „Byla stonásobně překročena doporučená hodnota (výskytu),“ řekl televizi Nova Matěj Čermák z pražské hygienické stanice. „Bezprostřední zdravotní nebezpečí nehrozí,“ oznámilo město.

Ulice pražského Proseku zasažené bakterií legionella
Zdroj: ČT24

Bakterie legionelly přežívá v teplotách mezi 25 a 45 stupni Celsia, bezpečné je tedy používat vodu buď studenou, nebo převařenou. Radnice obyvatelům zmíněného bloku doporučila, aby si až do pátku preventivně myli vlasy a zvláště obličej v teplé vodě co nejméně a při sprchování si dali pozor, aby se jim voda nedostala do úst, očí, uší a nosu.

  • Jiří Houdek, mluvčí Prahy 9: „Zítra dopoledne, hned ráno, se budeme této otázce věnovat a rozhodneme, co konkrétně dál. O tom, že bychom přistavili cisterny, budeme velmi reálně uvažovat. Je možné, že je přistavíme, aby byl zajištěn určitý komfort.“

V pátek 18. září bude zahájena dezinfekce rozvodů teplé vody, která potrvá zhruba měsíc. Při zahájení dezinfekce se zřejmě uvolní z trubek usazeniny, takže voda bude pravděpodobně zakalená.

  • Radek Ježdík, mluvčí Pražské teplárenské: „Pražská teplárenská ve spolupráci s hygienickou stanicí nainstalovala desinfekční zařízení, které bude spuštěno v pátek. Všichni obyvatelé této oblasti, která může být tou legionellou zasažena, byli informováni prostřednictvím informačních letáků.“
obrázek
Zdroj: ČT24
  • Jedná se o bakteriální respirační onemocnění šířící se z vodních zdrojů, jako jsou chladicí věže, klimatizace nebo sprchy. Mezi symptomy obvykle patří těžký zápal plic, horečka, zimnice a suchý kašel.
  • První epidemie byla zaznamenána v roce 1976 ve Filadelfii mezi vojáky z amerických legií, kteří se na hromadném srazu infikovali hotelovou klimatizací. 34 z 211 nakažených tehdy nemoci podlehlo. O rok později byla identifikována nová bakterie, později nazvaná Legionella.

Znečištění pitné vody způsobilo letos v květnu v Praze vážné zdravotní problémy. V Praze 6 vodu kontaminoval průsak z kanalizace, 32 tisíc lidí bylo asi týden bez pitné vody a onemocnělo 4144 lidí. Z vody kontaminované bakteriemi a viry měli střevní potíže. Vyšetřovací komise dospěla k závěru, že za havárii může stáří sítě a špatné vedení vodovodu a kanalizace.