Policie obvinila z obecného ohrožení muže, který loni ve Folmavě ohrozil dronem vrtulník záchranářů

Kriminalisté obvinili osmatřicetiletého muže, který loni ve Folmavě na Domažlicku vzlétl s dronem do dráhy startujícího vrtulníku letecké záchranné služby, z obecného ohrožení z nedbalosti. Vrtulník měl na palubě pacienta zraněného při dopravní nehodě. Obviněnému muži hrozí až dva roky vězení, stíhaný je na svobodě.

Loni v říjnu se v Horní Folmavě u hranic s Německem stala dopravní nehoda, u které zasahoval i armádní vrtulník letecké záchranné služby W3A Sokol. „Po naložení zraněné osoby a vystoupání do výšky deseti metrů si pilot všiml, že před vrtulníkem je nějaký objekt. Když byl od vrtulníku vzdálen asi pět metrů, pilot zjistil, že je to dron. Aby nedošlo ke střetu, musel nabrat větší výšku, využít maximálního výkonu stroje, aby dron přelétl,“ popsala policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Dron použil ze zvědavosti, oprávnění neměl

Pilot vrtulníku událost nahlásil a operační důstojník o tom informoval policisty, předal jim také informaci, že dron zřejmě přistál mezi stánky v tržnici na Folmavě. Jeden z policistů pak v tržnici ve stánku objevil muže, který v ruce držel ovládání od dronu, na němž byl upevněný mobilní telefon. „Přiznal se, že dron používal a ze zvědavosti se chtěl podívat, co se stalo. Pravidla pro používání dronů však neznal a na létání s dronem neměl oprávnění,“ řekla  Brožová.

Případem se zabývali domažličtí kriminalisté. Vyslechli svědky, vyhodnocovali kamerové záznamy a nechali vypracovat znalecký posudek z letecké dopravy. Z posudku podle Brožové vyplynulo, že dron mohl ohrozit posádku vrtulníku, zasahující záchranáře a lidi, kteří v bezprostřední blízkosti vrtulník sledovali. „V případě střetu dronu s vrtulníkem by vrtulník nebo jeho části mohly na osoby nacházející se na zemi pod vrtulníkem dopadnout,“ dodala Brožová.