Na stezku na Boubín popadaly stromy, v okolí navíc stojí stovky souší. Cesta zůstává uzavřena

Události v regionech: Pád stromů, na kterých je silná vrstva sněhu, hrozí teď na řadě míst Česka (zdroj: ČT24)

Kvůli nebezpečí pádu stromů je již několik měsíců uzavřená stezka na Boubín – a v nejbližší době se to nezmění. Stromy v blízkosti cesty dál padají. Lokalita je přísně chráněná a nebezpečné souše nemůže přijet pokácet těžká technika.

Stezka Boubínským pralesem je od rozcestí Amortovka uzavřená již od loňského jara. Od počátku to Lesní závod Boubín zdůvodňuje nebezpečím pádu suchých stromů, které se nyní, se sněhovou zátěží, ještě vystupňovalo.

V posledních dnech bohatých na sněžení i na prudké poryvy větru dva stromy skutečně spadly, jeden do jezírka a druhý přímo na uzavřenou turistickou stezku. U dalších souší v okolí lesníci očekávají, že spadnou v nejbližší době.

Tím ale uzavírka zřejmě neskončí. „Pokud je na nich ledovka, tak to pád urychlí. Ale stává se to i za běžného letního počasí, kdy vítr nefouká a souše dozraje a spadne,“ podotkl ředitel lesního závodu Miloš Juha. V oblasti je několik stovek suchých stromů a než všechny samy popadají, může to podle lesníků trvat několik let.

Vzhledem k počasí ale hrozí pády stromů i jinde než na uzavřené boubínské stezce. Strážci šumavského národního parku proto pravidelně kontrolují cesty a běžkařské trasy – a několik padlých stromů již našli.

Podle mluvčího Správy Národního parku Šumava Jana Dvořáka ležely zejména v horních partiích hor poblíž Kvildy a Modravy. „Podařilo se to odklidit, ale nebezpečí trvá pořád,“ varoval.