Akademický senát zvolil rektorem ústecké univerzity Jaroslava Koutského

Akademický senát zvolil za nového rektora ústecké Univerzity J. E. Purkyně (UJEP) Jaroslava Koutského, bývalého děkana fakulty sociálně ekonomické. Nahradí Martina Baleje, kterému po osmi letech skončí na jaře druhé funkční období. Jednačtyřicetiletý Koutský byl jediným kandidátem. Ze 40 členů akademického senátu se voleb zúčastnilo 38, z toho 36 odevzdalo platný hlas. Koutský by se měl stát rektorem od 18. března na čtyři roky.

„Velmi si vážím důvěry akademického senátu. Udělám, co je v mých silách, abych univerzitě v následujících letech pomohl,“ prohlásil po svém zvolení Koutský. „Já si myslím, že kolega Koutský je konsensuální kandidát. Dokáže spojovat různé pohledy na to, kam se má univerzita ubírat. Dokázal názory třeba z různých fakult propojit, o čemž svědčí i silný mandát, který získal při hlasování,“ má jasno členka akademického senátu Lenka Slavíková.

Univerzita musí být podle Koutského zaměstnanci, studenty i veřejností vnímána jako kvalitní, odpovědná, inspirativní a vstřícná instituce. „Musí sehrávat excelentní roli v regionu, zastávat důstojnou pozici v rámci republiky a rozšiřovat funkční vazby na mezinárodní prostředí,“ vypočítal Koutský, který vystudoval na Masarykově univerzitě v Brně regionální geografii a regionální rozvoj, na Vysokém učení technickém v Brně pak získal titul docenta v oboru ekonomika a management.

V letech 2013 až 2021 byl, jako nejmladší děkan v historii UJEP, v čele Fakulty sociálně ekonomické. Odborně se zaměřuje zejména na transformaci Ústeckého kraje i dalších průmyslových regionů z pohledu ekonomické geografie a regionálního rozvoje.

Nový rektor má začít v březnu

Akademický senát zvolil podle Baleje do čela univerzity člověka energického, který má spoustu nápadů a zkušenosti ze zahraničí. Kandidáti a členové akademické obce mohou do tří pracovních dnů od vyhlášení výsledků voleb podat stížnost na jejich průběh. Pokud se tak nestane, zašle akademický senát návrh na jmenování nového rektora prezidentovi republiky. V čele univerzity stane nový rektor 18. března a funkční období mu skončí 17. března 2027.

Dosavadní rektor Martin Balej na univerzitě bude podle svého vyjádření pokračovat. „Počkám, jakou bude mít nově zvolený rektor představu o svém týmu, a podle toho se zařídím. Mám velké dluhy vůči rodině, dětem, budu se jim to snažit vrátit,“ přiznal Balej, za jehož volebního období byl dokončen univerzitní kampus na místě bývalé nemocnice. „Před novým rektorem leží obrovské výzvy, jako je transformace kraje, univerzita musí být vidět v celém kraji, aby si občané řekli, že má v regionu smysl,“ dodal Balej.