Liberec odmítá hledat viníky pokuty v souvislosti s lyžařským mistrovstvím světa

Liberec nebude na svém úřadě hledat viníky a vymáhat po nich náhradu škody kvůli sedmnáctimilionové pokutě, kterou město letos doplatilo státu v souvislosti s lyžařským světovým šampionátem. Liberec mistrovství pořádal v roce 2009. Sankci mu finanční úřad vyměřil za různá pochybení u staveb, které stát podpořil dotací. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by hledání osob, které jsou odpovědné za škodu vzniklou zaplacením odvodu státu, po tak dlouhé době od šampionátu nebylo efektivní.

„Teď už se těžko dají dohledat jednotlivá pochybení, protože řada věcí je skartována,“ řekl primátor. Podle něj se radní města usnesli nevymáhat škodu i s ohledem na náklady, které by město při hledání viníků muselo vynaložit a kolik by od nich mohlo žádat. „Stržení možná čtyř platů, a ještě u lidí, kteří už na radnici nepracují, to by už nebylo efektivní,“ dodal Zámečník. „Rozhodli jsme se proto většinově to uzavřít – vzhledem k tomu, že ta doba je už hodně vzdálená a náklady by dál rostly. Bylo by to jako soudit se u nějakého sporu, kde by nebyl žádný vítěz,“ uvedl primátor.

Sankce vyměřil finanční úřad Liberci v souvislosti s deseti stavebními akcemi převážně na Ještědu. Původně městu kvůli dotačním chybám hrozila až miliardová sankce, nakonec Liberec zaplatil 17,2 milionu korun. Z toho 14,8 milionu byla sankce a k tomu penále 2,4 milionu.

Pochybení se týkalo například osvětlení na skokanských můstcích, garáže pro rolby, parkovacího domu či přístupových cest. U některých staveb město nedodrželo technické parametry, například v použitém průměru trubek, rozdílu v délce potrubí či vybudování kratší kanalizační přípojky. Jiný rozměr, než bylo v žádosti o dotaci uvedeno, mělo dvoupatrové parkoviště, místo na ploše osmi tisíc metrů čtverečních se vybudovalo na 2680 metrech čtverečních. V rozporu s dotačními podmínkami u několika staveb po šampionátu zřídilo město zástavní právo při vydávání dluhopisu.

Pro Liberec to nebyla jediná pokuta v souvislosti s lyžařským mistrovství světa. Finančnímu úřadu musel zaplatit i 3,158 milionu korun kvůli chybám při výstavbě bytů pro šampionát. S městem vedl sedm řízení také antimonopolní úřad (ÚOHS). Pochybení původně našel v šesti z nich, dohromady šlo o 72 zakázek a celková pokuta byla 6,55 milionu korun. Soud však většinu těchto pokut zrušil a některé případy vrátil ÚOHS. Podle databáze ČTK na pokutách v řízení s antimonopolním úřadem nakonec Liberec zaplatil 110 tisíc korun.