Krajský úřad v Pardubicích prověří, kolik škodlivin vypouští elektrárna ve Chvaleticích

Krajský úřad v Pardubicích zahájil řízení s Elektrárnou Chvaletice (zdroj: ČT24)

Pardubický kraj zahájil řízení s elektrárnou ve Chvaleticích ohledně dodržování emisních limitů. Bude zjištovat, kolik elektrárna vypouští do ovzduší rtuti a oxidu dusíku, pro které stále nemá platnou výjimku. Projednává ji Krajský soud v Olomouci. Ústavní soud ale už potvrdil, že než nižší instance rozhodne, výjimka z emisních limitů pro elektrárnu neplatí, krajští úředníci v Pardubicích proto musejí jednat.

„Pardubický krajský úřad bude teď během správního řízení posuzovat, zda elektrárna splňuje emisní limity. Trvat to může i několik měsíců. Původní výjimku, kterou elektrárna loni v listopadu na šest let získala, totiž zrušil olomoucký krajský soud. Nejvyšší správní soud ale rozhodnutí vrátil zpět ke krajskému. Dokud celé řízení běží, výjimka pro elektrárnu neplatí, což potvrdil i Ústavní soud,“ shrnula redaktorka ČT Kateřina Bibenová. 

„V tuto chvíli budeme posuzovat, zda Elektrárna Chvaletice splňuje stanovené limity v případě oxidu dusíku a rtuti. Toto řízení bude zakončeno rozhodnutím krajského úřadu, ke kterému se samozřejmě elektrárna může odvolat k ministerstvu životního prostředí,“ řekl mluvčí krajského úřadu Dominik Barták. 

Ministerstvo životního prostředí pak může ve svém rozhodnutí vrátit věc k projednání opět na kraj, případně může potvrdit rozhodnutí původní. „Jedním ze závěrů tohoto řízení může být například oznámení, že elektrárna musí uvést svůj aktuální provoz do souladu s normami a limity,“ sdělil mluvčí kraje. Elektrárna by tak musela snížit výrobu, v opačném případě by jí hrozily sankce. 

Elektrárna si stěžuje na byrokracii

Elektrárna uvádí, že k žádnému pochybení nedošlo, celý problém je podle jejího vedení hlavně byrokratický. Naopak ekologové si myslí, že zařízení mělo dostatek času na to, aby se připravilo.

„Kvůli energetické krizi a nedostatku elektřiny v celé Evropě jede Elektrárna Chvaletice skoro pořád naplno,“ uvedl mluvčí elektrárny Petr Dušek. Dodal, že elektrárna už čtyři roky čeká na tutéž výjimku, kterou všechny velké elektrárny a teplárny už dávno dostaly. „Věříme, že zdravý rozum nakonec zvítězí a úřady nepřipustí omezení výroby v této kritické době,“ dodal Dušek. 

„Elektrárna měla posledních pět let na to, aby dosáhla emisních limitů. Platí od roku 2017 a začaly být účinné až v srpnu minulého roku. Pro všechny elektrárny tak byly čtyři roky na to, aby se mohly adaptovat na všechny podmínky. Naprostá většina velkých spalovacích zařízení v ČR to zvládla nebo dostala menší výjimku,“ argumentoval energetický expert z Hnutí DUHA Jiří Koželouh. 

Dodal, že Elektrárna Chvaletice není jedinou, která neustále žádá o výjimky, zmínil také Elektrárnu Počerady. „Právě proto dal soud odkladný účinek, a limity v tuto chvíli vlastně neplatí,“ sdělil Koželouh. 

Opatovická elektrárna výjimku dostala

Elektrárna Chvaletice v minulosti už několikrát investovala do rekonstrukce či modernizace tak, aby snížila možství vypouštěné rtuti. „Instalovali například nanofiltry. Podle ekologů to ale nestačí,“ uvedla Bibenová. O výjimku podle ní dlouho usilovala i elektrárna v Opatovicích nad Labem, nakonec ji získala, a to právě pro oxid dusíku a rtuť. Proti tomu se postavil Královéhradecký kraj, ministerstvo ale rozhodnutí potvrdilo. 

„Zastupitelům vadilo, že povolené lhůty pro přechod na modernější technologie jsou příliš dlouhé. Kraj a město Hradec Králové zároveň požadovaly, aby elektrárna přešla z uhlí na zemní plyn co nejdříve,“ připomněl redaktor ČT Vilém Branda.