Předvolební Pardubice: město se pře o multifunkční arénu podnikatele Dědka

Po čtyřech letech voliči rozhodnou o novém složení pardubického městského zastupitelstva. Nejdiskutovanějším tématem města je osud místního hokejového klubu HC Dynamo a s ním související investiční záměr podnikatele Petra Dědka vybudovat u dostihového závodiště multifunkční, primárně sportovní halu. Její ambiciózní podoba budí u někoho rozpaky.

Pardubické obecní volby před čtyřmi lety vyhrálo ANO a se ziskem 26,66 procenta hlasů obsadilo v zastupitelstvu třináct křesel. Druhá občanská demokracie jich získala sedm, Piráti pět, Pardubáci společně čtyři. Koalice pro Pardubice a Sdružení pro Pardubice mají po třech zastupitelích, komunisté a sociální demokraté získali po dvou mandátech. 

Vítězné ANO před čtyřmi lety pro správu města vytvořilo širokou koalici zahrnující Koalici i Sdružení pro Pardubice a sociální i občanské demokraty. Pro ODS měl vstup do městské rady také vnitrostranické konsekvence. Lídr kandidátky a šéf oblastní buňky Karel Haas spolupráci s ANO odmítal, straníci ale koalici přesto vyjednali a Haas v reakci na to na stranický post rezignoval. 

Personálie se v zastupitelstvu projednávaly také v prosinci 2019, kdy svou funkci opustila náměstkyně primátora Helena Dvořáčková (tehdy ANO). Navrhli to samotní členové zastupitelského klubu ANO. Helena Dvořáčková letos kandiduje za SPD. Kromě tohoto hnutí o hlasy voličů usiluje osm dalších subjektů. 

Dynamo a multifunkční hala

Ústředním městským tématem posledních měsíců je prodej hokejového klubu HC Dynamo do rukou podnikatele Petra Dědka. Zastupitelé ho odhlasovali v červnu 2020, později se ale ukázalo, že převod nesplňuje všechny právní náležitosti, a právníci se nyní zabývají tím, zda je vůbec platný. 

S podnikatelem Dědkem a pardubickým Dynamem úzce souvisí i diskutovaná výstavba multifunkční haly na pardubickém dostihovém závodišti. Objekt za tři až čtyři miliardy korun má být určen pro hokejisty Dynama, při zápasech má pojmout až 13 500 lidí. Vedle toho má sloužit tenisu, boxerským zápasům, motokrosu, veletrhům či koncertům. K aréně by tak náležela nejen ledová plocha, ale také hotel se čtyřmi sty lůžky, kongresové sály a víceúčelová tělocvična. 

Dědek svůj záměr představil v květnu a navrhl, aby v aréně bylo muzeum hokeje a muzeum dostihů. Místo dvou tribun u vchodu závodiště by rád postavil novou tribunu a parkovací dům. Po nesouhlasu vedení Dostihového spolku, vzniku protestní petice i vyjádření některých politiků si ale přestal být jistý. 

Na projektu se neshodnou ani politici. Někteří záměr investora podporují, jiní jej odmítají jako předimenzovaný, nereálný, ohrožující provoz současné arény i rizikový kvůli požadavkům na rozpočet a majetek města. 

Pardubice navíc plánovaly i atletický stadion, který měl konkurovat ostravské Dukle, nyní ale vedení města přiznává, že víc než stavbu či rekonstrukci basketbalové haly si dovolit nemůže. Během let totiž reálné náklady na stavbu podle odhadů současných cen vzrostly na dvojnásobek, tedy dvě miliardy korun. 

Třída Míru a malé radnice

Sportoviště nejsou jediným předvolebním tématem Pardubic, pozornost k sobě přitahuje i třída Míru. Její celkovou rekonstrukci dokončila firma Syner v roce 2015, teď se ale musí opravit znovu a radnice se s firmou soudí o 14 milionů korun. Město je odmítlo doplatit, protože údajně stavbaři některé práce neodvedli vůbec nebo tak, jak měli. Firma se brání tím, že pochybilo město; třída Míru měla být původně pěší zónou, radnice na ni ale pustila trolejbusy.

Tématem je i samotná podoba pardubické samosprávy. Kromě centrální radnice jsou totiž Pardubice dělené i do obvodů a vedle 39 zastupitelů na velké radnici jich v obvodech mají dalších 114, což vedle primátora a jeho náměstků znamená mimo jiné dalších osm starostů a osm místostarostů.

Podle kritiků stojí komunální politici městskou kasu za celé volební období přes šedesát milionů korun. O zrušení obvodů se hovoří už řadu let, nikdo zatím nenašel odvahu existenci malých radnic ukončit. Pro srovnání: sousední Hradec Králové obvody nemá.

O další budoucnosti města rozhodnou obyvatelé Pardubic v pátek 23. a v sobotu 24. září, kdy se v Česku uskuteční volby do obecních zastupitelstev a třetiny Senátu.