Prázdniny v Telči slaví 40 let. Koncerty rozezní nádvoří zámku i mola rybníka

Festival Prázdniny v Telči je součástí letního kulturního programu Telče od roku 1982. Svoji bohatou historii letos připomíná návštěvníkům i prostřednictvím výstavy fotografií. Hlavním dějištěm festivalu je tradičně zámecké nádvoří. Koncertuje se také na náměstí Zachariáše z Hradce, v Panském dvoře a poprvé také na dřevěných molech Štěpnického rybníka. Na dětská divadelní představení je možné zajít do zámeckého parku.

Mezi prvními hudebníky, kteří se představili už v pátek publiku 40. ročníku multižánrového festivalu Prázdniny v Telči, byl šestasedmdesátiletý písničkář, publicista a spisovatel Vladimír Merta. Jeho účast na festivalech je výjimečná. Pro svou tichou hudbu a vlastní soustředění vyhledává spíš menší akce.

„Myslím si, že je rozdíl, když člověk hraje sám, to si přitáhne svoje vlastní publikum. Kdežto když je to takzvaný festival, tak to přitáhne všechny možné stánkaře s plyšovými hračkami. A tam já se opravdu necítím dobře,“ řekl Merta. Prázdniny v Telči mají podle něho ale atmosféru jinou, přívětivější, několikrát ji jako účinkující zažil ještě před rokem 1989 a v 90. letech. „Ale pamatuji se, že ty bedny byly menší, nebyly tam stříšky, nebyly tam subbasy, nebylo tam tolik světel. Bylo to prostší, protože folku sluší určitá míra chudoby,“ řekl Merta.

Seriál medailonků osobností na ČT art

Dalším, kdo v pátek v Telči vystoupil, byl Vlasta Redl. Záběry z koncertu budou součástí druhé řady hudební série Ikony Kamila Střihavky. Cyklus medailonků českých hudebních osobností vzniká pro televizní kanál ČT art, bude mít deset dílů, stejně jako první série vysílaná letos od ledna do března. „Vedle Redla se budou nové díly věnovat také Matějovi a Janu Homolovým ze skupiny Wohnout nebo Báře Basikové a Lence Dusilové,“ řekl Kamil Střihavka, který je průvodcem pořadu a jeho scenáristou.

Koncert Vlasty Redla
Zdroj: Luboš Pavlíček/ČTK

„Rádi bychom divákům představili skutečné osobnosti, které nemají v mainstreamovém prostředí a mediích takový prostor. Rádi bychom ukázali, že existují lidé, kteří už hudbu dělají dlouho a dělají ji prostě skvěle. A rádi bychom, aby se ta informace dostala i k těm, kteří třeba nejsou úplně ortodoxními fanoušky rockové hudby,“ řekl Střihavka.

Sobotní koncert na hlavní scéně pak patřil písničkáři Karlu Plíhalovi, který vystoupil i se svým synem Matějem. Vedle folkových stálic, kam lze zařadit i Javory nebo kapelu Žalman a spol., uslyší návštěvníci také skupinu J.A.R., Funky Ship, Billy Barman či Korben Dallas. Poslední festivalový koncert bude patřit Ondřeji Havelkovi a Melody Makers. Podrobný program je na festivalovém webu. Festival potrvá do 14. srpna.

Festival svoji bohatou historii letos připomíná návštěvníkům i prostřednictvím výstavy fotografií, velká část z nich je přístupná virtuálně pomocí QR kódů, které otevírají databázi s 40 tisíci snímky z uplynulých let.