Při hašení požáru u Hřenska se v sobotu zranilo osm hasičů, jeden z nich vážně

Události: Boj hasičů s ohněm v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Při hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko se odpoledne vážně zranil hasič. Spadl ze skály. Vrtulník ho převezl na traumacentrum ústecké nemocnice. Neměl by být v bezprostředním ohrožení života, řekl mluvčí ústeckých záchranářů Prokop Voleník. Během soboty bylo nasazeno 755 hasičů. Na některých místech se podařilo přejít do takzvaného požárního útoku, kdy se snažili zmenšovat hořící plochu. To se nepodařilo, nadále zůstává o rozloze asi dva krát pět kilometrů.

„Mohu potvrdit zásah v Hřensku, kde jsme v tuto chvíli transportovali do ústeckého traumacentra jednoho ze svých kolegů po pádu ze skály,“ řekl Voleník.

„Při zásahu byl zraněn jeden z profesionálních hasičů, úraz se stal v lesním porostu při pádu stromu. Hasič byl transportován v podvěsu pod vrtulníkem letecké záchranné služby na bezpečné místo, pak s ním odletěl do nemocnice,“ uvedli hasiči, po 16. hodině upřesnili, že se zranil v oblasti Pravčické brány.

Zranění v sobotu utrpělo celkem osm hasičů. Odpoledne skončili v péči záchranářů dva dobrovolní hasiči, kteří se zranili při nehodě hasičské cisterny a čtyřkolky. Oba jeli na čtyřkolce.

Další dva hasiči skončili v děčínské nemocnici. Jeden z nich měl alergickou reakci na poštípání od divokých včel, druhý utrpěl středně těžké zranění nohy. Další tři hasiči se zranili lehce.

Hasiči přešli z obrany do útoku

Podle mluvčího ústeckých krajských hasičů Lukáše Marvana se při požární obraně chrání objekty a nezasažené části, zatímco při ofenzivní taktice jdou hasiči přímo do ohnisek, která prolévají a rozhrabávají, aby už nedocházelo k jejich šíření a obnově. Podle mluvčího zůstávají problematické tři oblasti: Hluboký důl, Větrovec a roh Hřenska až ke státní hranici. Na noc se hasiči vystřídají, během ní budou udržovat současné pozice.

Mluvčí hasičů Martina Götzová večer sdělila, že na řadu míst se technika stále nedostane, problematická je například Edmundova soutěska. Podle Götzové zatím nelze vyloučit, že je na některých místech nadále plamenné hoření, v silně zakouřených prostorech se to podle ní špatně posuzuje.

S požárem bojovalo v sobotu osm vrtulníků, s pomocí bambi vaků shazovaly vodu na stráň nad Hřenskem, kde během noci začaly znovu doutnat ohně. „Svah nad námi doutná, helikoptéry se zde točí nepřetržitě a svah se snaží hasit. O dva kilometry dál je státní hranice s Německem a vidíme, že i tam probíhá hašení pomocí vrtulníků,“ popsala situaci ve dvě hodiny odpoledne redaktorka ČT Barbora Silná.

Povětrnostní podmínky ani po zbytek soboty nedovolily hasit letadly. Švédské letouny Air Tractor, z nichž každý pojme až tři tisíce litrů vody, tak zůstaly na letišti ve Vodochodech. Pomáhala však čtveřice německých vrtulníků s vaky až na 10 tisíc litrů.

Do Hřenska během noci na sobotu přijely posily z celé republiky. „Jako první dorazili kolem čtvrté hodiny ráno hasiči ze Zlína, po nich přijeli hasiči z Loun. Před chvílí přijela kolona asi třiceti hasičských aut,“ popsala situaci v šest hodin ráno redaktorka ČT Jana Šrámková.

Zvýšení počtu zasahujících jednotek avizoval už v pátek mluvčí hasičů Milan Rudolf. Střídají požárníky, kteří na místě zasahují už několik dní. Ačkoli evakuované obce podle něj hasiči úspěšně brání, návrat obyvatel zatím není možný.

Počasí hasičům zatím nepomáhá

Přestože v Česku v noci na sobotu silně pršelo, Hřensku a okolí se vydatné deště vyhnuly. Nad územím národního parku začalo pršet ve čtyři hodiny ráno, už kolem šesté ale začal déšť ustávat. Podle ředitele správy národního parku Pavla Bendy byl krátký noční déšť spíš psychickou podporou, s hašením nepomohl. Díky ochlazení ale zasahující jednotky pracují v příznivějších podmínkách, ne ve vedru a žáru, který sálá z požářiště.

Intenzivní déšť oblast zasáhl zhruba od 15:00 do 15:30, nebyl ale pro požár rozhodující. V nižších vrstvách zůstává půda velmi suchá. Podle meteorologů by do nedělního rána nemělo v okolí Hřenska napršet více než deset milimetrů, spíše však méně.

Kritická je podle Bendy vždycky noc, i v sobotu se objevily plameny, ale ve srovnání s minulými dny byla relativně klidná. „Byla to místa vzdálená od obydlených oblastí,“ doplnil Benda a ocenil práci, kterou v těžkém terénu rezervace profesionální i dobrovolní hasiči odvádějí.

Tisková konference ministra Rakušana a hejtmana Schillera k požáru v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Víkend by mohl přinést pozitivní progres, řekl Rakušan

Na místo se v sobotu vydali hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO) a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle Rakušana je koordinace hasičů „výborná“. O víkendu chtějí zejména zmenšit plochu požářiště. „Když jsme viděli, jaká plocha hoří nebo kde to ještě doutná před dvěma dny (…), tak přece jen pozitivní progres tady vidět je,“ uvedl. 

Čeští hasiči úzce spolupracují také s německou stranou. „Na jejich straně hranice mají těžko přístupný terén. Je dohodnuto, že i kdyby tam vzniklo nějaké nové ohnisko požáru, tak jsou naši hasiči připraveni zasáhnout samozřejmě i za hranicí, protože les a požár žádné hranice nezná,“ doplnil Rakušan. 

K místu se podle něj díky velkokapacitním čerpadlům daří dopravovat vodu. „Doplňujeme (…) nádrže nebo rybník, který jsme slíbili, že doplníme, protože dochází voda,“ uvedl hejtman Schiller na tiskové konferenci.

Kraj podle něj zasahujícím složkám zejména zajišťuje zázemí. Schiller také vyzval lidi, kteří chtějí pomoct se zásobováním hasičů nasazených u Hřenska, aby vozili hlavně sladké nápoje a ledovou kávu v plechovkách, které pomohou rychle dodat energii.

Na obnovu parku stát uvolní sto milionů

Podle Rakušana uvolní stát v první fázi na obnovu národního parku sto milionů korun. Zásah hasičů se bude podle něj hradit z rezervy státního rozpočtu, která činí sedm miliard korun.

„Starostové, ale to až ve chvíli, kdy skončí ten požár, budou kontrolovat, jestli jsou infrastrukturně obce poničeny, jak fungují sítě a podobně, jestli jsou v provozu, nebo jsou také postiženy požárem. A tady je samozřejmě ministerstvo pro místní rozvoj připraveno vypsat velkorysý titul, který tyto škody bude připraven velmi rychle sanovat,“ řekl Rakušan.

O kompenzacích škod podnikatelům se zatím debata podle Rakušana nevedla, na řadu má přijít až v dalších týdnech. Na soukromém majetku podle něj velké škody nevznikly, v Mezné shořely tři domy, v Hřensku se veškerý majetek podařilo uchránit.

Podle Rakušana stát v souvislosti s požárem v Českém Švýcarsku uvažuje o koupi jednoho letadla na hašení lesních požárů. Připomněl, že počasí se v poslední době mění a lze tedy počítat s tím, že lesní požáry budou i v tuzemsku častější.

Týden boje s ohněm

Les v národním parku začal hořet v neděli a požár se rozšířil i přes hranice do Saska. Podle satelitních snímků požár zasáhl území o rozloze 1060 hektarů. Od soboty platí zákaz vstupu do lesa na vybraném území národního parku, který vydal děčínský magistrát. Zákaz se týká vstupu do lesů na území obcí Hřensko, Mezná, Janov, Růžová, Kamenická Stráň, Srbská Kamenice, Jetřichovice, Rynartice, Všemily a Vysoká Lípa. Výjimku mají správci parku, myslivci či hasiči, policisté a zdravotníci. 

Pavel Benda ve vysílání ČT24 zdůraznil, že turistická návštěvnost je pro region klíčová. Až se požár podaří uhasit, začne správa procházet turistické cesty a stezky, zaznamená jejich poškození a začne je opravovat. Soustředit se hodlá na stabilitu stromů a skalních objektů. „Zřejmě některé stezky by mohly být bez problémů nebo velmi rychle zprůchodněny, u některých to bude běh na delší trať,“ řekl Benda. Za prioritu označil soutěsky a přístup na Pravčickou bránu.