Zlínská univerzita zbourá budovu Fakulty technologické. Místo ní postaví novou

Zlínská Univerzita Tomáše Bati (UTB) připravuje zbourání své nejstarší budovy, objektu Fakulty technologické. Na jejím místě v centru města poblíž autobusového nádraží postaví novou budovu. Začít fungovat by mohla od akademického roku 2025/2026. Demolice budovy z roku 1932, kde fakulta sídlila přes 50 let, by mohla začít letos v říjnu.

Stav objektu je špatný a experti doporučili demolici. „Zásadním problémem je statika budovy. Konkrétně železobetonový nosný systém, jehož pevnost je tak nízká, že jej nelze ani považovat za železobeton a nelze jej podle současně platných norem vůbec posuzovat,“ vysvětlil kvestor Alexander Černý.

Demolice bude postupná, také s ohledem na sousední budovy. Budova je již vyklizená, z objektu bylo třeba přestěhovat do jiných prostor univerzity laboratoře, přístrojové vybavení i zaměstnance a studenty. Fakulta má asi sedmnáct set studentů a pracuje tam kolem sto osmdesáti zaměstnanců. Bylo tam třicet laboratoří, deset seminárních místností a dvě velké posluchárny.

Vysoké stropy a moderní laboratoře

V nové budově by měly být například v prvním podlaží prostory s vyššími stropy kvůli vybavení a technologiím strojírenského oboru. Počítá se s moderními laboratořemi i zázemím pro zaměstnance.

„Po více než padesáti letech činnosti fakulty technologické budeme mít konečně prostory, které jsou projektovány pro výuku a výzkum v oblasti Strojírenství, materiály a technologie 4.0, tedy vysoké a prostorné halové laboratoře. A také mnohé další, odpovídající 21. století,“ řekl rektor UTB Vladimír Sedlařík.

Náklady na odstranění staré budovy by podle kvestora měly být přes 40 milionů korun, novostavba by mohla přijít na 460 až 470 milionů korun. Celkové náklady se odhadují na 540 milionů korun včetně DPH.