Dopravce podal trestní oznámení na Vysočinu kvůli úzkokolejce. Kraj tvrdí, že smlouvu dodržuje

Společnost Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) podala trestní oznámení na Kraj Vysočina. Podle dopravce neplní závazek hradit prokazatelné ztráty na úzkokolejce, od roku 2010 do loňska podle něj jde o 50 milionů korun. Oznámení o podezření ze spáchání trestného činu podala firma na okresní zastupitelství v Jihlavě. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) řekl, že o trestním oznámení neví. Kraj podle něj vůči JHMD postupuje podle smlouvy.

Podle dopravce by po započtení povinné úhrady za letošek dlužil kraj až 56 milionů korun, a to včetně 14 milionů korun za hrazení odpisů v souvislosti s modernizací vozidel z peněz z EU. Prostředky podle firmy přitom kraj od ministerstva dopravy na tento účel rok co rok dostává.

Jindřichohradecké místní dráhy provozují úzkokolejku na území dvou krajů. S Vysočinou mají uzavřenou smlouvu od roku 2009. Jihočeský kraj podle předsedy správní rady Borise Čajánka za poskytnuté výkony řádně platí.

Vysočina podle dopravce smlouvu neplní

Podle dopravce má Vysočina podle smlouvy platit takzvanou prokazatelnou ztrátu vyplývající z provozování dopravy. Firma uvádí, že má s Vysočinou současně uzavřenou smlouvu, která se týká zajištění modernizace vozového parku financovaného z fondu EU. Kraj má podle JHMD povinnost platit odpisy těchto modernizovaných vozidel, tedy tu část pořizovací ceny, která nebyla krytá z evropské dotace.

Obě tyto povinnosti podle firmy kraj neplní. Dopravce uvádí, že dotuje udržení provozu z vlastního kapitálu, čímž mu hrozí ztráta v desítkách milionů korun. „Kraj Vysočina místo plnění svých závazků a respektování čtvrt roku starého pravomocného soudního rozhodnutí nedělá nic a nejspíš spoléhá na to, že naše společnost zkrachuje, anebo odstoupí od smlouvy,“ tvrdí Čajánek. Podle firmy Vysočina zatím nepodepsala ani dodatek smlouvy pro letošek, na němž se podle dopravce obě strany dohodly letos v únoru.

Hejtman: JHMD požadují věci, které ve smlouvě nejsou

Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) řekl, že kraj vůči JHMD postupuje podle smlouvy. Připomněl to, že spor trvá už několik let. „Máme uzavřenou smlouvu, my tuto smlouvu plníme, to znamená, platíme podle této smlouvy. V tuto chvíli nám chybí zpětně uzavřené čtyři dodatky, které nějakým způsobem řeší zvýšené náklady,“ řekl hejtman.

Uvedl, že kraj pravidelně předkládá dopravci návrh na uzavření dodatku ke smlouvě, který plně akceptuje inflaci, což je Vysočina připravena zaplatit i za čtyři roky zpětně. „Bohužel Jindřichohradecké dráhy po nás požadují věci, které z té smlouvy nikterak nevyplývají, z našeho pohledu jsou zcela neadekvátní, neopodstatněné,“ poznamenal Schrek.

Kraj podle hejtmana volí zákonný postup. „Všechno to, co prezentují Jindřichohradecké místní dráhy, nechávám v jejich odpovědnosti, v jejich kompetenci. Nebudeme řešit jejich finanční situaci, s námi to nemá nic společného,“ řekl. Vysočinu v této záležitosti zastupuje právní kancelář. Hejtman uvedl, žw je to i kvůli tomu, že za společnost s krajem komunikovali různí zástupci. Dopravce o tom podle něj ví.