Silničáři začali na D3 stavět první odpočívadlo v jihočeském kraji. Řidičům dlouho chybělo

Studio ČT24 – Budování dálničního odpočívadla na D3 (zdroj: ČT24)

U Chotýčan severně od Českých Budějovic začala stavba prvního dálničního odpočívadla v Jihočeském kraji. U dálnice D3 postaví Ředitelství silnic a dálnic v obou směrech rozsáhlá parkoviště s doplňkovými službami téměř za půl miliardy korun. Po parkovišti u jihočeské dálnice řidiči volají několik let.

Obě parkoviště budou naprosto totožná, bude na nich celkem osmdesát míst pro kamiony, devadesát pro osobní auta, osm pro autobusy a deset pro karavany a auta s přívěsem. Stavba za téměř půl miliardy korun bude hotová v srpnu 2023.

Na obou stranách odpočívadla budou i dětská hřiště a odpočinkové zóny, vznikne také benzinová pumpa. „Význam odpočívky je o to větší, že po jejím dokončení se bude jednat o teprve druhou odpočívku na celém sedmdesát kilometrů dlouhém úseku současné D3. Svým rozsahem půjde o odpočívku střední velikosti s rozšířeným počtem stání pro nákladní vozidla. Na odpočívce je také vyhrazený prostor pro čerpací stanici,“ uvedl Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD. 

Odpočívky na D3
Zdroj: ČT24

V létě bude D3 při odstřelech uzavřená

„Největší omezení bude v první fázi stavby, zhruba do poloviny dubna. To se bude zhruba na třech stech metrech jezdit v jednom směru. V létě budou zajímavá omezení, kdy budeme muset na staveništi provádět trhací práce. Z bezpečnostních důvodů bude vždy zhruba na hodinu dálnice uzavřená,“ řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Na každé straně odpočívadla se také počítá s kontrolním stanovištěm policie. Už dřív vybralo ŘSD společnost MOL Česká republika, která bude na odpočívadle provozovat čerpací stanice dvacet let. Společnost ročně zaplatí nájem zhruba pět milionů korun za stanici ve směru na České Budějovice a zhruba 4,8 milionu za stanici v opačném směru.

Astronomové radili s osvětlením

Parkoviště a silnice na odpočívadle budou osvětlené pomocí LED svítilen na stožárech vysokých šest nebo deset metrů. „Při plánování stavby spolupracovalo ŘSD s odbornou skupinou pro světelné znečištění České astronomické společnosti, aby se co nejvíce zamezilo světelnému smogu, který by mohl omezovat okolí,“ uvedl Koloušek.

V provozu je aktuálně sedmdesát kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle nové vlády měla být hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2025. ŘSD plánuje vybudovat ještě jednu odpočívku u hranic a jednu další menší.