Za vraždu matky a dcery půjde žena do vězení na skoro devatenáct let, přistoupila na dohodu

Soud v Českých Budějovicích v úterý poslal ženu za vraždu své matky a malé dcery na 18 let a devět měsíců do vězení. Obžalovaná přistoupila na dohodu o vině a trestu. Sedmatřicetiletá žena se k činu přiznala a před soudem několikrát zopakovala, že všeho lituje. Matku a dvouletou dceru zavraždila desítkami bodných a řezných ran loni v létě na českobudějovickém sídlišti Vltava.

Soudce už dříve uvedl, že čin lze považovat za vražedný útok s vysokou mírou brutality. Obžaloba s odkazem na to, že žena nebyla nikdy v minulosti trestána, navrhovala vězení v rozmezí od 17,5 roku do 18 let. Žena před soudem několikrát zopakovala, že jednala v afektu. „My jsme jako přiměřený trest shledali ve třech čtvrtinách sazby (15 až 20 let). Důvod pro výjimečný trest jsme zvažovali, ale podle nás dán není,“ uvedl soudce Ondřej Kubů.

Žena v úterý u soudu zopakovala, že konfliktu předcházela hádka s matkou, u které s dcerou žila. „Chtěla jsem odejít ke svému příteli. Ale matka mě nepustila, že bych se o sebe nedokázala postarat. Nechtěla jsem nikomu ublížit,“ řekla s pláčem obžalovaná. „Nevěděla jsem, co dělám. Co jsem provedla, nemá obdoby,“ řekla a dodala, že po činu zvažovala sebevraždu, ale nedokázala to.

Podle Kubů soudní senát považuje příčinu celé tragédie za malichernou. „Reakce obžalované na konflikt byla velmi nepřiměřená, což ona nyní sama ví. Nevíme, proč se hněv a agrese obrátila proti vaší dceři,“ řekl v úterý soudce směrem k obžalované.

Žena do doby tragické události nebyla nikdy souzena a podle žaloby vedla spořádaný život. Studovala, starala se o svou dceru a pracovala v muzeu. Z posudků znalců vyplývá, že obžalovaná netrpí závažnou duševní chorobou, která by ji vedla k agresivnímu jednání.

Reakce na nahromaděný stres

V době vraždy žena nebyla pod vlivem alkoholu nebo omamných látek. Znalci uvedli, že její jednání bylo reakcí na nahromaděný stres. „Lituji toho, co jsem udělala. Chtěla bych poprosit o odpuštění, soud i pána Boha a také mou rodinu. Je mi líto, že už tady není dcerka ani mamka,“ řekla.

Dohodu o vině a trestu mezi obviněným a státním zástupcem lze od roku 2020 uzavřít u všech trestných činů včetně zvlášť závažných zločinů. Dohodu musí schválit soud s přihlédnutím k zájmům poškozených. Relativně nový právní institut má odlehčit soudům a urychlit soudní řízení. Přistoupením na dohodu o vině a trestu končí dokazování u soudu.