Brněnská nemocnice chystá spánkové centrum. Má poskytovat komplexní péči

V Brně má vzniknout spánkové centrum (zdroj: ČT24)

Fakultní nemocnice Brno chce postavit komplexní centrum spánkové medicíny. Nové zařízení by mělo poskytovat péči pacientům se všemi typy poruch spánku a rozšířit možnosti diagnostiky. V Jihomoravském kraji je zatím celkem osm lůžek, podle odborníků je ale poptávka třikrát větší.

Lidé v Česku mohou aktuálně čekat na vyšetření spánkové poruchy tři až osmnáct měsíců. Právě tomu by alespoň částečně mohli ve Fakultní nemocnici Brno pomoci. Zatím tam fungovala dvě akreditovaná centra – jedno v rámci kliniky nemocí a plicní tuberkulózy, druhé v rámci neurologické kliniky.

Čistě spánkové centrum by ale přineslo mnohé výhody. Zdravotnický náměstek Fakultní nemocnice Brno Ondřej Ludka považuje za důležité se spánkovými poruchami zabývat komplexněji. „V rámci České republiky existují centra, která jsou na něco specializovaná. Některá jsou neurologická, některá ORL, velmi málo se jich zabývá například dětskými pacienty,“ podotkl.

Chce proto vytvořit místo, které bude mít možnost diagnostikovat všechny poruchy spánku. „Komplexní centrum by mělo poskytovat péči o všechny tyto pacienty tak, aby ti, kteří se domnívají, že mají poruchu, mohli zavolat na jedno místo. A tam už by byli objednání podle toho, kterým směrem by se jejich vyšetřování a následná péče měla posunovat,“ nastínil.

Nespavost i autonehoda

Podle něj je světově nejčastější poruchou spánku nespavost. „Udává se, že až osmdesát procent populace někdy trpělo tímto typem poruchy,“ uvedl. Upozornil také na to, že velká část dopravních nehod je způsobena usnutím za volantem, což může souviset s poruchami dýchání ve spánku. Vyzval lidi, aby případné problémy nebagatelizovali.

Ludka chce mít v týmu kromě lékařů i spánkové techniky. „Aby velká část práce, kterou dosud dělali lékaři – popisovali záznamy z celonočního monitorování – přešla na odborníky, kteří tyto záznamy vyhodnotili. Tak jak je to běžné ve světě. Aby lékařům ubyla práce a mohli se více věnovat pacientům,“ uvedl.

Rozvíjení oboru

Centrum má podle Ludky zároveň fungovat jako půda pro další rozvoj oboru. „Už v současnosti organizujeme kurzy jak pro lékaře, tak pro spánkové techniky. A myslím si, že je potřeba vzdělávání dále tímto směrem vést,“ řekl. Upozornil, že spánková medicína není v Česku samostatným oborem. „Je to jakási třešnička na dortu pro jednotlivé odbornosti, které se o to zajímají,“ dodal s tím, že v řadě evropských zemí samostatně obor spánkové medicíny funguje.

Centrum spánkové medicíny by mohlo otevřít v objektu bývalé školky v Netroufalkách. Poté, co bude zprovozněno, bude možné si vyšetření objednat na základě žádanky od praktického lékaře nebo jiného specialisty.