Ministerstvo chystá vyhlášení památkových zón v Brně. Některé domy majitelé už ale stihli zbourat

Události v regionech: Ministerstvo chystá vyhlášení památkových zón v Brně (zdroj: ČT24)

Ministerstvo kultury zahájilo proces vyhlášení nových památkových zón v Brně. Chce díky nim zachovat vzhled historicky cenných domů i celých čtvrtí. Zóny zabrání bourání nebo přestavbám historických budov. A napraví i administrativní chybu z konce osmdesátých let. Na čtrnáct set domů v Brně kvůli ní o památkovou ochranu přišlo.

Činžovní dům Tivoli na Konečného náměstí v Brně je zdobený mytickými postavami na zábradlí a secesními reliéfy na fasádě. „Jde o soubor budov, které jsou takovým odleskem imperiální Vídně,“ dodal ředitel Národního památkového ústavu Brno Zdeněk Vácha. Památkou komplex není. Majitel, kterým je sdružení vlastníků, s ním tedy může nakládat, jak chce. „Nelze vyloučit, že ty objekty by mohly být upravovány nevhodným způsobem,“ poznamenal Vácha.

Celé náměstí by mělo podle nového návrhu patřit do památkové zóny. S ním i stovky domů, které o ochranu přišly kvůli pozdnímu zápisu mezi kulturní památky před třiceti lety. „Budeme zapisovat památky do nového seznamu. Bude to trvat řadu měsíců, možná i let,“ řekla v lednu mluvčí ministerstva kultury Michaela Lagronová.

Zóny by mohly začít platit během půl roku

Památkové zóny by ale mohly začít platit už během první poloviny příštího roku. K současné městské rezervaci (na mapě je červená) přibydou další dvě s různými stupni ochrany. Zahrnou domy, veřejná prostranství i zeleň.

„To je opravdu velká hodnota, která doposud nebyla uspokojivě chráněná. A i sami Brňané upozorňovali v řadě případů na to, že to území je poškozováno nevhodnými stavebními změnami,“ podotknul náměstek ministra kultury Vlastislav Ouroda.

Návrh památkových zón v Brně
Zdroj: Ministerstvo kultury

Některé domy, například vilu v Žabovřeskách, už ale jejich majitelé stihli zbourat. V ulici Hlinky zase od jara stojí dům bez střechy. Teprve poté, co majitel požádal o demolici, začaly úřady řešit zapsání mezi památky.

Třicet dnů na připomínkování

Uvnitř bytů budou majitelé i v nové památkové zóně moci dělat úpravy, jaké budou chtít. „Pro majitele bytu v činžovním domě se toho nijak mnoho nemění. Jedná se zejména o exteriéry,“ řekl Ouroda. Cenné jsou totiž hlavně fasády, okna a střechy.

Připomínkování návrhu památkových zón potrvá třicet dnů. Podněty ministerstvo čeká i od celých městských částí. Třeba vedení Brna-středu už dřív vadil rozsah oblasti. Na připomínkách pak bude záviset jak finální podoba zón, tak doba jejich schválení.