Vozíčkáři si mohou v Brně vyzkoušet samostatné bydlení. Poslouží jim k tomu tréninkový byt

Tréninkový byt pro vozíčkáře (zdroj: ČT24)

Liga vozíčkářů otevřela v Brně tréninkový byt. Díky projektu si lidé s postižením mohou vyzkoušet různé kompenzační pomůcky a také samostatné bydlení. Byt by měl sloužit i odborníkům, je první v republice.

Soňa Augustýnová zatím ještě bydlí u rodičů, v budoucnu by se ale chtěla osamostatnit. „Chtěla bych se od rodičů odstěhovat jako každý běžný člověk a doufám, že v blízké budoucnosti se to snad podaří,“ řekla zájemkyně o pobyt v tréninkovém bytě, který by jí měl přechod k samostatnosti usnadnit.

„Jednak si klient může vyzkoušet, jak žít sám, ale zároveň si může taky ověřit, jaké kompenzační pomůcky a opatření může ve svém bytě mít,“ vysvětlil ředitel Ligy vozíčkářů Zdeněk Škaroupka.

Nápad založit byt, kde si vozíčkář může vyzkoušet žít sám, přišel ze zahraničí. U nás je tréninkové bydlení v prostorách brněnské Ligy vozíčkářů zatím první. „Ta jinakost je v tom, že v prostoru se člověk musí pohybovat primárně vsedě, na všechno musí dosáhnout, všude se musí přidržet a musí mít hlavně prostor na otočení s vozíkem,“ vysvětlil projektant bytu Filip Pšenčík.

Polohovací postel, nastavitelná linka

V bytě tak člověk najde například polohovací postel i speciální konstrukci k pohybu po místnosti – jenom ta by běžného uživatele vyšla na čtyři sta tisíc korun. „Mně se tady líbí ta polohovatelná výškově nastavitelná linka,“ popsala Soňa Augustýnová.

Liga vozíčkářů byt zrekonstruovala a vybavila i díky sponzorům celkem za jeden a půl milionu korun. Lidé si ho budou moci vyzkoušet od prvního listopadu. Bydlet v něm bude možné několik dnů až týdnů.

„Primárně je to pro naše klienty, kterými jsou handicapované osoby, na druhou stranu bych byl rád, kdyby tento prostor nakopnul debatu odborné veřejnosti o životě a bydlení handicapovaných osob,“ poznamenal Pšenčík. Zájemci o bydlení se budou moci hlásit pomocí formuláře na webu Ligy vozíčkářů.