Jaguary, mustangy i staré felicie obsadily budějovické náměstí. Startovala rallye veteránů

Více než 150 historických vozidel se vydalo na víkendovou cestu jižními Čechami a okrajově také Dolním Rakouskem. Jízda s názvem South Bohemia Classic odstartovala přehlídkou na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. a v pátek v podvečer vyrazili jezdci směrem do Českého Krumlova.

South Bohemia Classic je takzvaná jízda pravidelnosti. Jezdci tedy ve svých veteránech závodí, ale za dodržení všech pravidel provozu na pozemních komunikacích. Vítězí ten, kdo se co nejvíce přiblíží předem stanovenému času a požadovanému rychlostnímu průměru. Kromě historických vozidel se ho účastní i moderní sportovní vozy.

Závod je dvoudenní, odstartoval po přehlídce na náměstí v Českých Budějovicích. První, páteční etapa vedla přes Černý Krumlov do Dolní Vltavice. Druhá, sobotní povede kolem Lipna do Rakouska, pohraničím přes Weitru do Novohradských hor a potom zpět do Dolní Vltavice.

Závěrečným bodem programu South Bohemia Classic bude nedělní plavba po lipenské přehradě, kam pořadatelé soutěže pozvali děti z dětského domova v Horní Plané na Českokrumlovsku.

Pořadatelé si letos pochvalují vysokou účast, sjelo se podle nich dosud nejvyšší množství aut.  Podle ředitele závodu Petra Kacerovského se přihlásilo přes 170 posádek. Část z nich odřekla, přesto přijelo na 150 aut. Na náměstí Přemysla Otakara II. byly k vidění historické vozy všech možných značek – od Škody Felicie přes Fiat 124 Abarth nebo různé generace Porsche 911 a mustangů po Jaguar XK 120 nebo Tatru 87.