Zahrada děčínského zámku po rekonstrukci opět láká na barokní gloriet

Po více než roce se ve čtvrtek otevřel veřejnosti barokní gloriet v Růžové zahradě děčínského zámku. Jde o zdobnou stavbu, která bývá v zahradách či parcích. Gloriet podstoupil rozsáhlou rekonstrukci včetně malé jeskyně (grotty) a spodního parteru zahrady. Restaurátorské práce začaly loni na jaře, do příštího roku budou hotové sochy. Renovace zatím město přijde téměř na 13,5 milionu korun, z toho 1,6 milionu činí dotace z ministerstva kultury. Řekl to mluvčí města Luděk Stínil.

„Opravou prošla nejenom dvoupatrová stavba s vrcholovou nástavbou a část sochařské výzdoby, ale i spodní parter s balustrádou, kam se vrátily květinové záhony. Gloriet je nově nasvětlený a vyniká při pohledu i z Křížové ulice,“ řekla k opravám ředitelka zámku Miroslava Poskočilová.

Kromě samotné opravy glorietu byl sanován skalní masiv, na kterém památka stojí. Termín otevření se o několik měsíců prodloužil kvůli nízkým zimním teplotám, které nedovolovaly pokračovat ve venkovních pracích.

Při stavbě byly nalezeny v grottě pod glorietem dva historické moždíře, které pravděpodobně pocházejí z 18. století a ve své době se používaly ke slavnostnímu odpalování salv. Zároveň bylo ze spodního parteru vyzdviženo torzo sochy a úlomky, které v minulosti zřejmě tvořily ozdobu zahrady. Tyto historické předměty budou umístěny v grottě.

Gloriet je významnou památkou historického centra Děčína, v 17. století ho nechal postavit hrabě Maxmilián Thun podle italských vzorů na severní části skalní terasy. V nitru má krytou chodbu, která umožňuje přímé propojení zahrady s kostelem Povýšení svatého Kříže. Zakázka je rozdělená na restaurování glorietu a restaurování soch. Originály soch budou po opravě uloženy v salle terreně, jejich místo zaujmou nově zhotovené kopie.