Hasiči likvidovali v noci požár průmyslové haly v Jablonci nad Nisou. Příčiny vyšetřovatelé zjišťují

Milionové škody napáchal noční požár na průmyslové hale společnosti Jablotron v oblasti Rýnovic v Jablonci nad Nisou. Po čtyřech hodinách se ho hasičům podařilo zlikvidovat, na místě ale dál dohlíží jedna jednotka. Dopoledne se do haly vrátili vyšetřovatelé, kteří zjišťují příčiny požáru i rozsah škod.

Požár průmyslové haly byl na operační středisko ohlášen krátce po druhé hodině ráno. „Na místo bylo postupně povoláno osm jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Lokalizace požáru proběhla po zhruba pětačtyřiceti minutách od příjezdu na místo události,“ uvedl mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Jakub Sucharda.

„Oheň měl zasáhnout levou přední část výrobní haly, kde byl uskladněný materiál. Při požáru nedošlo ke zranění, ani nebyla nutná evakuace osob,“ doplnila krajská policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Likvidaci požáru komplikovalo podle Suchardy to, že jde o moderní halu se sendvičovou skladbou stěn, a hasiči tak museli rozebírat plechové opláštění i střešní konstrukci, aby dohledali skrytá ohniska ve stěnách a dohasili je. K odvětrání objektu pak nasadili přetlakovou ventilaci.

V hale se připravovalo na zahájení výroby

Oheň poškodil halu společnosti JabloPCB, která je součástí skupiny Jablotron. „V budově probíhaly pouze práce spojené se stěhováním a přípravou na zahájení výroby, a také proto můžeme potvrdit, že nedošlo k žádnému ohrožení na zdraví osob. Nyní probíhá vyčíslení odhadu škod a současně usilovně pracujeme na přípravách rozjezdu výroby,“ uvedla asistentka vedení společnosti Táňa Dušková.

JabloPCB se zaměřuje na komplexní zakázkovou výrobu a kompletaci elektronických sestav výrobků. Klíčovým výrobním sortimentem je zabezpečovací technika.

Jablotron je českou společností, která se od roku 1990 zaměřuje na vývoj a prodej elektronických zabezpečovacích a signalizačních zařízení, poskytuje i bezpečnostní služby. V Rýnovicích u rychlostní silnice na Liberec vybudovala firma před pěti lety moderní logistické centrum za 94 milionů korun. Právě tato budova byla požárem poškozena.