Víc než dvě desítky kněží na jihu Moravy změní farnost. Nových je málo

Stěhování farářů na jihu Moravy (zdroj: ČT24)

Na jižní Moravě přes léto změní své farnosti čtyřiadvacet farářů, to je víc než obvykle. Podle brněnského biskupství je obměna běžná. S pokrytím všech farností je ale problém, nově vysvěcených kněží je málo.

K obměnám ve farnostech dochází z různých důvodů. Kromě umístění nových farářů k nim patří onemocnění, úmrtí, nebo odchod do důchodu těch stávajících. Někteří faráři si o změnu umístění žádají sami.

To je případ pátera Pavla Hověze. Ve farnosti v brněnské Lesné strávil šestnáct let a po dlouhotrvajícím úsilí se mu minulý rok podařilo dovést do konce stavbu moderního kostela, nejnovějšího ve městě. Přesto se teď rozhodl odejít jinam.

„Celých těch šestnáct let jsem se staral o administrativní věci, protože postavit kostel, to jsou tisíce hodin práce. Deset let jsem neměl pořádnou dovolenou. Mé nové působiště bude u sv. Tomáše v Brně a doufám, že se tam budu věnovat více duchovní činnosti,“ vysvětlil páter Hověz.

Jeho nástupce František Vavruša přichází po patnácti letech z Líšně. V novém kostele by například chtěl dovybavit mobiliář.

Letos byl v biskupství vysvěcen jediný kněz

Brněnské biskupství by potřebovalo více mladých kněží. Těch je nedostatek. „Kněží nepřibývají, spíše je pokles. Protože ty starší ročníky, které byly početně silnější, odchází do výpomoci,“ řekl Biskupský vikář pro pastoraci a vzdělávání Roman Kubín.

Letos jediným vysvěceným knězem v biskupství, pod které spadají farnosti na jižní Moravě, je Milan Werl z Brna. Působit bude v hodonínském kostele sv. Vavřince. „Před týdnem jsem se nastěhoval sem do Hodonína, kde budu sloužit jako kaplan. Přivítání jsem měl už v neděli, kdy jsem sloužil první mši svatou. To je jeden z mých hlavních úkolů a radostí.“ Kromě sloužení mší chodí za nemocnými nebo pomáhá charitě.

Diecéze teď vyřizuje čtyřiadvacet přesunů. Celkem v ní slouží tři sta padesát farářů, kteří se starají o čtyři sta padesát farností. Někteří proto musí přejíždět mezi několika místy. Kvůli nízkému počtu je tak někde problém obstarat i nedělení bohoslužby.